Reguli de bază pentru a închiria o locuinţă
Tot mai mulţi români caută să închirieze sau să ofere spre închiriat o locuinţă, de aceea este foarte important ca oricine să cunoască o serie de reguli de bază.
De Redactia Observator la 22.03.2019, 13:45Tot mai mulţi români caută să închirieze sau să ofere spre închiriat o locuinţă, de aceea este foarte important ca oricine să cunoască o serie de reguli de bază.
În primul rând este foarte important să ai răbdare, să te încarci cu atenţie şi să dai şi de un broker imobiliar bun. Pe lângă asta, contează şi etajul, vecinii, cât de aproape eşti de metrou şi tot aşa. Sunt detalii importante de luat în seamă.
"Prima regulă ar fi locaţia, a doua regulă ar fi preţul şi a treia regulă, perioada pentru care doreşti să te muţi" - Alexandru Manea, manager firmă de închirieri
Însă nevoia de a închiria înseamnă şi mijloace de transport în comun. Fie că vorbim de metrou, fie că vorbim de tramvai este bine să luaţi în calcul şi aceste lucruri. Verificaţi dacă sunteţi într-o zonă cu acces la mijloacele de transport în comun.
Şi dacă nu vreţi sau nu aveţi timp să căutaţi, puteţi plăti pe cineva să o facă. Atenţie, însă, există şi brokeri imobiliari falşi.
Atenție la broker-ul imobiliar
"E foarte importantă agenţia la care lucrează. Trebuie să îl verifici pe site, să vezi dacă are un site. Trebuie să verifici să vezi dacă are un birou. Să te întâlneşti cu el să vezi dacă lucrează sub un brand sau dacă lucrează de sub plapumă şi atunci e foarte greu să îţi găsească locaţia potrivită pentru tine" - Alexandru Manea, manager firmă de închirieri
Să spunem că aţi găsit casa de care aveţi nevoie. Partea cea mai delicată abia acum începe. Urmează contractul şi clauzele din contract care trebuie decise de ambele părti.
"Fie că suntem chiriaşi, fie că dăm spre închiriere, cunoaştem din codul civil că există drepturi, cât şi obligaţii" - Adrian Cuculis, avocat
"E foarte important, înainte să semnezi contractul, să verifici identitatea proprietarului. Să vină cu copie după contractul de casă pe care îl vei trece în contractul de închiriere. Tu trebuie să fii obligat în faţa proprietarului să îi plăteşti chiria şi utilităţile, el trebuie să fie obligat să te ţină în apartament, să nu te deranjeze" - Alexandru Manea, manager firmă de închirieri
O singură vizită pe lună, la chiriaș
Odată ce ţi-ai dat spre închiriere propria locuinţă, nu mai ai voie să faci vizite dese, să vezi ce se întâmplă în casa ta. Înainte să vii trebuie să anunţi chiriaşul, iar asta se poate întâmpla cel mult o dată pe lună.
"Există lucruri pe care atât chiriaşii, cât şi proprietarii nu le au în vedere în momentul în care semnează contractul. Spre exemplu, dacă se sparge o ţeavă, acea reparaţie trebuie să fie făcută în mod obligatoriu de către proprietar şi nu de chiriaş. Este obligatoriu ca acel contract, în momentul în care este semnat, să fie înregistrat pentru a putea primi această valoare de titlu executoriu la administraţia financiară" - Adrian Cuculis, avocat
"Când apare problema ca chiriaşul să nu mai poată achita chiria, de cele mai multe ori proprietarii sunt îngăduitori şi acceptă o renegociere. Acceptă faptul că ai o perioadă de 1-2 luni în care nu poţi să plăteşti chiria în aşa fel încât să păstreze relaţia cu tine pe un termen îndelungat" - Alexandru Manea, manager firmă de închirieri
Sigur, există şi situaţii în care varianta amiabilă pică. Este momentul în care proprietarul are nevoie de acel contract înregistrat la Fisc.
Pentru că doar în baza actului se poate declanşa executarea silită şi implicit evacuarea celui care nu a respectat obligaţiile din contract. Ar fi ultima etapă, în cazul celui mai rău scenariu. La care însă, cel mai bine ar fi să nu se ajungă.