Reguli mai stricte pentru divorț. Varianta partajului prin mediator este interzisă
Divorţul printr-o simplă vizită la mediator, nu mai este posibil. Cine vrea să divorţeze trebuie musai să meargă fie în faţa instanţei, fie la notar sau la ofiţerul de stare civilă.
De Redactia Observator la 03.03.2020, 11:26- Varianta partajului prin mediator este interzisă de o decizie a Instanţei Supreme.
- Mediatorii nu aveau nici înainte puterea de a desface o căsătorie.
Divorţul printr-o simplă vizită la mediator, nu mai este posibil. Cine vrea să divorţeze trebuie musai să meargă fie în faţa instanţei, fie la notar sau la ofiţerul de stare civilă.
Varianta partajului prin mediator este interzisă de o decizie a Instanţei Supreme. Ce înseamnă asta? Timp mai mult petrecut pe holuri de judecată şi costuri puţin mai mari.
Decizia vine după ce magistraţii au căzut de comun acord că divorţul este o problemă personală ce nu poate fi subiect de negociere.
Până acum o săptămână, mediatorul era omul de legătură între soţi şi instanţă. Era o soluţie mai ieftină şi mai comodă.
Tănără: Am vrut să ne înţelegem asupra unor bunuri locative şi să terminăm mai repede. Un divorţ fără minor durează o lună acum, şi nu numai la mediator.
Dacă erau şi copii la mijloc, situaţia se complica. Pentru Andreea, divorţul a însemnat un proces lung şi anevoios, de aproape un an.
Andreea Marc: Clar era la îndemână varianta simplă de notar dar atunci am discutat cu avocatul specializat în divorţuri care protejau minorii şi, pentru că am o fetiţă, am decis să o ascult şi să aleg calea instanţei. Am mers pe varianta de instanţă chiar dacă este mai costisitoare şi mai lungă.
Tocmai pentru că anumite procese de divorţ ating probleme mult prea personale, cum ar fi statutul persoanei, magistraţii Curţii Supreme au decis să renunţe la varianta mediatorului, iar negocierile să se poarte în instanţă. Ce înseamnă asta pentru soţi?
Andreea Cuculis: Prin acordul de mediere, in mom in care sesizai instanta, taxa de timbru era de doar 20 lei pe cand in mom de fata, ca sa introduci o cerere de desfacere a casatoriei de comun acord, taxa este de 200 lei. Confortul acesta din biroul mediatorului sigur ca nu poate fi inlocuit cu ceea ce se intampla intr o instanta de judecata.
Ana Antohe, avocat: Era o practica neunitara in randul instantelor judecatoresti. Sotii apelau la mediator pt ca procedura medierii era una mai putin costisitoare, de mai scurta durata decat cea judiciara.
Mediatorii nu aveau nici înainte puterea de a desface o căsătorie însă mulţi dintre judecători se bazau pe deciziile lor. Alţii, nu le luau în considerare.
Aşa că s-a ajuns la o practică neunitară, taxată într-un final de Curtea Supremă. În 2018, din cele peste 30 mii de cupluri care au divorţat, zece mii au ajuns în faţa instanţei.