Vârstnicii, încântați de relaxarea restricțiilor impuse
Vârstnicii au, de astăzi, două "ferestre" de libertate. Klaus Iohannis a anunţat că programul pentru persoanele de peste 65 de ani se va relaxa, atât din cauza căldurii, cât şi pentru că orarul de până acum s-a dovedit a fi prea scurt.
De Bianca Iacob la 27.04.2020, 20:04- Vârstnicii vor avea mai multe ore la dispoziție pentru program, cumpărături și plimbare.
- România are aproximativ 3,6 milioane de persoane care au peste 65 de ani.
Aşadar, seniorii pot ieşi la cumpărături sau la o plimbare în apropierea locuinţei şi dimineaţa, între orele 07.00 şi 11.00, şi seara, de la ora 19.00 la ora 22.00.
Vârstnicii sunt primii pentru care relaxarea restricţiilor vine mai devreme. De azi, pot ieşi mai mult de două ore din case.
Klaus Iohannis, preşedintele României: Persoanele peste 65 de ani vor avea la dispoziție două intervale zilnice: dimineața de la ora 07:00 până la ora 11:00 și seara de la ora 19:00 până la ora 22:00, când vor putea să iasă din casă, fie pentru cumpărături, fie pentru a face un pic de mișcare în jurul casei sau în jurul blocului.
Până acum, puteau ieși la cumpărături sau la plimbare între 11 și 13 și seara, cei care au animale de companie, între 20 și 21 încă o oră. Practic, aveau două ore pe zi în care să își rezolve toate problemele. Chiar dacă de acum au mai mult timp, asta nu înseamnă că trebuie să renunțe la protecție, să poarte mască și mănuși și să evite cât de mult posibil aglomerațiile
Mulţi abia dacă puteau să se încadreze în cele două ore în care aveau voie să iasă la cumpărături.
Aurelia: Intram în magazin, târguiam imediat şi mă întorceam acasă.
Liana: Până acum nu am ieşit din casă, am fost foarte cuminte şi am stat în casă. Nici nu aveam când, dacă plecam, nu aveam când să cumpăr şi să mă şi întorc.
În România trăiesc aproape 3,6 milioane oameni care au peste 65 de ani. Jumătate, oricum trăiau singuri. Iar restricţiile impuse de pandemie i-au izolat şi mai mult. Vestea că vor avea mai multă libertate de mişcare i-a bucurat.
Reacțiile sunt pe măsură: "Păi, sigur că e mai bine, mai facem şi noi mişcare. Noi, ăştia mai în vârstă, trebuie să mergem mai mult", "Da, ne bucură, fiindcă avem mai mult timp să ne facem cumpărăturile", "Trebuie să facem mişcare! Până acum ne spunea mişcare, mişcare şi acum stăm numai în casă".
Pentru analize sau consulturi medicale urgente, vârstnicii pot ieşi în orice interval orar şi se pot deplasa oriunde în ţară.