Reprezentanții teatrelor, împotriva gratuității pentru elevi
Reprezantanţii instituţiilor de cultură sunt nemulţumiţi de noua lege a educaţiei. Această normă prevede ca elevii să beneficieze de intrare gratuită la astfel de instituţii. Iar aceştia cred că odată cu adoptarea legii se vor crea mari dezechilibre financiare.
De Redactia Observator la 13.02.2020, 11:20Reprezantanţii instituţiilor de cultură sunt nemulţumiţi de noua lege a educaţiei. Această normă prevede ca elevii să beneficieze de intrare gratuită la astfel de instituţii. Iar aceştia cred că odată cu adoptarea legii se vor crea mari dezechilibre financiare. Iar cele mai dezavantajate vor fi teatrele de copii care îşi asigură bugetul din biletele pentru spectacole, vândute elevilor.
Măsura a fost adoptată pentru a aduce cât mai mulţi elevi atât la spectacole şi teatre, dar managerii instituţiilor de cultură spun că nu este tocmai una corectă. Tetrul Gong din Sibiu, spre exemplu, are prevăzut în bugetul pe anul în curs obţinerea sumei de 400 de mii de lei din venituri proprii.
Adrian Tibu, manager Teatrul Gong Sibiu - E o modificare care dă peste cap bunul mers al instituției. Dacă noi nu ne mai putem baza pe aceste venituri în condițiile în care bugetul a fost deja discutat și angajat suntem puși în situația fie de a renunța la anumite spectacole, fie de a găsi soluții alternative pentru a ne închiria sălile pentru alt tip de evenimente decât teatrula
Reprezentanţii instituţiilor de cultură spun că această gratuitate pentru elevi este o măsură nesustenabilă, deoarece oricum aceştia beneficiază de reducere la bilet de 75 la sută.
Cu toate aceste argumente, oamenii de rând sunt mulţumiţi de măsura adoptată în noua lege a educaţiei.
Actorii şi muzeografii vor protesta faţă de noua lege a educaţiei prin semnarea unor scrisori deschise pe care le vor trimite Preşedintelui Klaus Iohannis cu scopul de a întoarce actul normativ în Parlament.