Reşedinţa familiei Bethlen, un castel cu istorie zbuciumată (Video)
Într-o mică localitate dintre Sighişoara şi Târgu Mureş, se află unul dintre cele mai bine păstrate castele renascentiste din întreaga Transilvanie. Reşedinţa familiei Bethlen a fost, iniţial, o casă nobiliară, după care comuniştii au transformat-o în CAP, iar, în curând, ar putea deveni muzeu.
De Redactia Observator la 10.06.2019, 17:47Într-o mică localitate dintre Sighişoara şi Târgu Mureş, se află unul dintre cele mai bine păstrate castele renascentiste din întreaga Transilvanie. Reşedinţa familiei Bethlen a fost, iniţial, o casă nobiliară, după care comuniştii au transformat-o în CAP, iar, în curând, ar putea deveni muzeu.
La 20 km de Sighişoara, în satul Criș, pe o vale laterală a cursului râului Târnava Mare, se află un vechi sat săsesc, iar în mijlocul lui, un castel cu o istorie zbuciumată: castelul Bethlen.
Turistă: A fost o surpriză tare placută săa vedem că este aşa de mare, căa totuşi este în picioare în buna parte, că se lucrează la restaurarea lui, că în bună parte este funcţional şi îmi doresc să revin peste câţiva ani săa îl văd finalizat.
Soos Zoltan, director muzeul jud Mureş: Este una dintre cel mai bine păstrate conservate proprietăţi din sec 16. Din păcate decorul castelului din interior a fost deteriorat, sunt multe documete unt multe poze şi poate fi reconstituit fidel asa cum a aratat.
Fortăreaţa construită de familia Bethlen, concepută după model german, a fost restaurată în stil renascentist și transformată în castel în anul 1400.
După 1949, castelul a fost însă naţionalizat, jefuit şi transformat în CAP. Iar luxul de odinioară a rămas doar în amintirea localnicilor.
Soos Zoltan, director muzeul jud Mureş: După naţionalizare, mare parte din mobilier şi inventar dispare, mai puţin tablourile şi cărţile.
În anii 70, în curtea castelului, s-au filmat scene din pelicula Enigma Otiliei, iar în 2004, castelul a fost recuperat de moştenitorii familiei Bethlen, care au început demersurile pentru renovare.
La finalul restaurării, în Castelul Bethlen ar trebui să funcţioneze un muzeu. Şi în prezent poate fi vizitat, însă publicul poate vedea doar o mică expoziţie cu istoria celui mai frumos castel renascentist din Transilvania.