Prefectul județului Prahova a decis redeschiderea restaurantelor, deși unele localități au rată mare de infectare cu noul coronavirus
Închidem restaurantul, deschidem restaurantul. Ministrul Sănătăţii spune una, prefecţii din teritoriu fac ce cred ei de cuviinţă. Deși Nelu Tătaru spune că restaurantele rămân închise dacă într-o localitate este depășită rata de 1,5 cazuri la mia de locuitori, prefectul județului Prahova este de părere că decizia finală îi aparține. Așa că i-a lăsat pe patroni să deschidă restaurantele, chiar dacă în județ sunt în continuare zeci de focare și localități care depășesc cu mult rata de infectare.
De Valentin Stan la 01.09.2020, 22:30- În Breaza, Băicoi, Urlați și Boldești-Scăeni rata de infectare este de peste 1,5 la mia de locuitori.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: În Prahova se vor deschide acolo unde avem localități sub 1,5, chiar dacă județul este peste 1,5 sau sub 1,5.
Este răspunsul ferm al ministrului Sănătății, care ne asigura ieri că restaurantele vor rămâne închise în localitățile care au prea multe infectări. Certitudinea s-a pierdut însă pe drum. Prefectul județului Prahova a întors directivele ministrului ca la Ploiești.
Cristian Ionescu, prefect județul Prahova: Am reținut că domnul ministru s-a referit la acele județe care depășesc 1,5 la mia de locuitori la nivel de județ. Noi nu ne încadrăm în această categorie, avem doar localități, iar acestea rămân la latitudinea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Consider că nu este nevoie să luăm măsuri.
Este vorba despre patru localități din județ care au o rată de infectare mai mare de 1,5 la mia de locuitori: Breaza, Băicoi, Urlați și Boldești-Scăeni.
Am fost astăzi în județul Prahova. Nici vorbă de restaurante închise. Patronii încearcă acum să își recupereze banii pierduți în ultimele luni.
Mergem prima dată în Breaza: "Am redeschis restaurantul la jumătate din capacitate. Am aranjat o masă da, una nu pentru a ține distanța".
Deși restaurantele s-au deschis, vremea bună îi ține în continuare pe clienți la terase. Înăuntru, însă, este gol. Regulile trebuie respectate și aici. Este vorba despre măști, mănuși și mese la care nu se pot așeza oamenii. Toate acestea se traduc în costuri și mai mari pentru patroni: "Undeva la o mie de euro pe lună. Sperăm măcar să ne ținem angajații, să putem să-i plătim, să achităm cheltuielile curente de funcționare și să trecem cu bine anul acesta".
Este disperarea managerilor din Băicoi, care și-au deschis localurile cu toate că numărul cazurilor de COVID-19 este imens: "La 18.700 locuitori, 41 infectați înseamnă undeva la 2 și un pic la mie".
În Gorj, aceeași problemă, altă soluție. Restaurantele din trei localități au rămas închise pentru că s-a depășit rata de 1,5, semn că în continuare fiecare aplică legea așa cum o înțelege.