Restaurantele şi cherhanalele de pe litoral au în meniu peşte din import, cel din Marea Neagră fiind din ce în ce mai rar
Are balta peşte. Marea se pare însă că n-are. Sau cel puţin nu a noastră. Restaurantele şi cherhanalele de pe litoral îşi atrag clineţiii cu fel şi fel de preparate din peşte. Doar că acesta nu vine din bărcile pescarilor noştri, ci din ţări străine sau direct din magazine, de la rece. Hamsia românească face faţă cu greu speciilor exotice, chiar dacă este cel mai ieftin peşte vândut la malul mării.
De Redactia Observator la 30.07.2017, 23:41Are balta peşte. Marea se pare însă că n-are. Sau cel puţin nu a noastră. Restaurantele şi cherhanalele de pe litoral îşi atrag clineţiii cu fel şi fel de preparate din peşte. Doar că acesta nu vine din bărcile pescarilor noştri, ci din ţări străine sau direct din magazine, de la rece. Hamsia românească face faţă cu greu speciilor exotice, chiar dacă este cel mai ieftin peşte vândut la malul mării.
La ora prânzului, pe litoral, mirosul de peşte preparat în toate felurile te cheamă la masă. Cu marea atât de aproape, prospeţimea pare garantată.
Chiar dacă suntem la Marea Neagră, ei bine, în ofertele restaurantelor, peştele românesc începe să devină o raritate. Aşa că farfuriile se umplu cu peşte de import. Adus de peste mări şi ţări, sau direct de la gheaţă, din hypermerketuri. Şi, vrând, nevrând, turiştii şi-au adaptat gusturile.
La fel de exotici au ajuns şi pescarii noştri. Sunt tot mai puţini şi pescuiesc ca acum zeci de ani. N-au cum să aprovizioneze localurile. De multe ori, bărcile se întorc la mal doar cu hamsie sau guvizi. Ce e mai ieftin în meniu. Pentru o porţie de midii sau calcan, turiştii plătesc chiar şi câteva zeci de lei.
- Cristian Pomohaci a fost asalatat de fani la primul concert după ce a fost caterisit şi a rămas fără hainele de...
- Actorul Ion Dichiseanu, 83 de ani, a explicat poliţiştilor cum a fost posibil să lovească trei pietoni, pe...
- Un fost deţinut a sechestrat la Galaţi o fetiţă de 9 ani, ameninţând-o cu un cuţit! A fost arestat şi riscă...
Deşi sunt la câţiva paşi de mare, proprietarii de localuri s-au adaptat şi includ în meniuri şi peşte de apă dulce. Felurile de mâncare abundă de crap, somn şi şalău.
Cifrele spun că peste trei sferturi dintre localurile de pe litoral au în principal peștele din Mediterană. Asta şi pentru că distribuitorii care îl aduc din Grecia, de exemplu, fac transporturi zilnice. Chiar şi scoicile sunt aduse din Bulgaria.
Aşa că turiştilor le greu să nu aleagă importul.
În timp ce căutam cel mai bun peşte românesc de pe litoral, ne-am întâlnit cu Mircea Lucescu. Deşi era la cherhana, antrenorul ajunsese deja la desert. A primit un tort la împlinirea celor 72 de ani.