Restaurantul Corvinul din Hunedoara, de la gloria comunismului la uitare
În urmă cu şase decenii, Hunedoara era unul dintre cele mai importante oraşe din România! Doar nu degeaba i se spunea "mândria industriei comuniste". Aşa că personalităţile politice venite la noi în ţară, erau duse să viziteze oraşul muncitoresc.
De Redactia Observator la 03.02.2020, 17:40În urmă cu şase decenii, Hunedoara era unul dintre cele mai importante oraşe din România! Doar nu degeaba i se spunea "mândria industriei comuniste". Aşa că personalităţile politice venite la noi în ţară, erau duse să viziteze oraşul muncitoresc.
A fost şi cazul lui Nikita Hrusciov, succesorul lui Stalin, care, după ce a văzut fabrici şi uzine, a fost dus să ia masa la restaurantul Corvinul, cel mai modern din toată Hunedoara.
În anii 60 influenţa sovietică era simţită în toate domeniile, mai ales în ţara noastră. Aşa se face că majoritatea oraşelor muncitoreşti ridicate în comunism urmau stilul arhitectural sovietic.
Dan Enyedi, arhitect: Toata arhitectura ruseasca a fost facuta pentru a impresiona clasa muncitoare si a creea acea senzatie ca comunismul inseamna curent si industrie. Foarte multi ani, zeci de ani noi ne-am ghidat dupa stas-urile, normele si sistemul de construire rusesesc, care era Balsoi. Era o gluma superba pe vremea copilariei mele se spunea asa: rusii faceau cel mai mare spargator de gheata. cel mai mare pitic din lume este piticul sovietic.
Gara, cartierul OM - supranumit şi "orașul muncitoresc" -, restaurantul Corvinul şi stadionul cu acelaşi nume sunt doar câteva din cele mai importante construcţii arhitecturale din municipiul Hunedoara. Finalizat în anul 1960 restaurantul a fost locul în care liderul URSSului a cunoscut ospitalitatea ardelenilor.
Viorel Răceanu, fost primar al Hunedoarei: In 1960, in patru - sase iunie, zilele astea stiu ca a fost la Hunedoara, l-am primit pe Hrusciov. A venit cu Gh Dej la Hunedoara sa vada Hunedoara. A venit aici la Hunedoara. La Hunedoara, sigur ca era dificil, abia terminaseram stadionul si pentru ca era vara am primit pe stadionul Corvinul, pe stadionul mare ca era terminat. Dupa ce s-a terminat toata ceremonia asta de primire pe stadion acolo Gh Dej zice catre mine: ma, trebuie laudat, trebuie incurajat si sa se simta bine. Atunci i-am invitat sa mergem la restaurantul asta ca era terminat. Şi i-am dus la Corvinu acolo jos, au luat masa. S-au simtit foarte bine.
Nikita Hrușciov a venit în oraşul siderurgic împreună cu Gheorghiu Dej, Nicolae Ceaușescu și o mulțime de activiști. Pentru vizita lor autorităţile locale ale timpului au făcut imposibilul posibil. În doar câteva zile au construit un drum, au plantat pomi şi au ridicat de la zero un parc.
Viorel Răceanu, fost primar al Hunedoarei: Pe intrare am facut un parculet mic. Au fost doua sau trei case, azi am sunat la Bucureşti si dimineata am primit decretul de demolare. Într-o zi si o noapte am facut parc. Am stabilit echipa trupa. No, tu pana diseara razi casa. Tu pana la noapte scoti solul si aduci pamant vegetal si il pui si nivelezi. Tu mergi la pasune si scoti glii si vii si le plantezi si tu vii de la sera si pui florile.
Acum, după şase decenii, de la vizita istorică a lui Hrusciov doar bătrânii îşi mai amintesc cum era pe vremuri celebrul restaurant în care chiar liderul celei mai mari puteri din Estul Europei a avut ocazia să guste vinul şi mâncarea ardelenească.
În prezent, clădirea Corvinului a ieşit din patrimoniul statului, iar spațiile sunt închiriate ocazional pentru evenimente private de către noul proprietar.