Restricțiile prevăzute în starea de alertă nu au fost încă stabilite în totalitate
Trecerea de la stare de urgenţă la stare de alertă e anevoioasă. Şi haotică. Proiectul a fost trimis târziu Parlamentului, a fost modificat masiv ieri în Senat, iar astăzi deputaţii jurişti au făcut şi ei schimbări substanţiale.
De Redactia Observator la 13.05.2020, 20:25- Circulația între orașe ar putea fi interzisă pentru încă 30 de zile.
- Cinematografele și sălile de spectacol ar putea fi deschise, cu respectarea mai multor reguli sanitare.
Deputații din Comisia Juridică au interzis din nou circulația între localități, dar au deschis terasele şi mall-urile mici. Oricum totul se poate schimba la votul în plen.
Dacă senatorii au decis că putem să ne plimbăm în voie prin ţară pe toată durata stării de alertă, deputaţii nu au fost de acord.
Şi au decis că restricţiile de circulaţie între oraşe se menţin pentru încă 30 de zile.
De declaraţia pe propria răspundere nu veţi scăpa. Va trebui să o aveţi la voi, dar doar atunci când ieşiţi din localitate. În cazul în care sunteţi opriţi de poliţie va trebui să le prezentaţi un motiv temeinic.
Deputaţii au trecut şi peste capul Guvernului şi vor să deschidă terasele.
Restaurantele se vor redeschide, dar cu o condiţie esenţială: ca servirea să fie făcută pe terasă. În plus, mesele vor fi aşezate la o distanţă considerabilă una de cealaltă.
Iar dacă până acum ştiam că din 15 mai se redeschid muzeele, deputaţii vor să deschidă şi librăriile, sălile de spectacole şi căminele culturale. Cu condiţii!
Ne vom putea întoarce inclusiv în cinematografe. Totul va depinde de condiţiile de igienă şi distanţare socială care vor trebui clar reglementate.
Deputații vor să dea liber și la evenimentele de masă.
Deputaţii dau undă verde inclusiv concertelor. Regulile sanitare vor face însă diferenţa. Care sunt ele, cel puţin pentru moment, nu se ştie.
Deputaţii au cautat o portiţă pentru ca legea să se aplice chiar de vineri, când expiră starea de urgență. Au adoptat un amendament potrivit căruia legea intră în vigoare din ziua în care e publicată în Monitorul Oficial. Constituţia spune însă clar: o lege intră în vigoare la trei zile de la data publicării ei în Monitorul Oficial.
Tot astăzi, deputaţii jurişti au stabilit pedepse pentru fapte care nu există.
Cu câteva minute ca legea stării de alertă să intre la dezbatere și votul final al plenului camerei, parlamentarii au realizat că în ea sunt prevederi care încalcă flagrant Constituția. Așa că s-au întors în Comisia Juridică ca să repare toate aceste greșeli. Asta după ce dimineață au stat în comisie să analizeze amendamentele timp de patru ore.
După votul din plenul Camerei Deputaţilor, proiectul de lege va ajunge pe masa preşedintelui. Se va întâmpla cel mai devreme vineri pentru că timp de două zile legea poate fi contestată la Curtea Constituțională.
O decizie nu a fost luată nici până la această oră. Este în plină desfăşurare şedinţa deputaţilor.