Rețeaua profesorilor din Ilfov care vindea diplome false, deconspirată de o învățătoare
Poliţiştii din Ilfov au descoperit o reţea a profesorilor care vindeau diplome false pentru colegii care voiau salarii mai mari. Cei care cumpărau hârtiile care atestau studii realizate în ţară sau în străinătate obţineau astfel gradaţia de merit care aduce un spor salarial.
De Redactia Observator la 19.11.2018, 23:33Poliţiştii din Ilfov au descoperit o reţea a profesorilor care vindeau diplome false pentru colegii care voiau salarii mai mari. Cei care cumpărau hârtiile care atestau studii realizate în ţară sau în străinătate obţineau astfel gradaţia de merit care aduce un spor salarial. Reţeaua a fost deconspirată de o învăţătoare care susţine că nu a mai suportat presiunile membrilor reţelei.
Certificate de participare la simpozioane internaţionale, diplome de absolvire a unor cursuri de specializare ori de atestare a unor competenţe noi. Zeci de astfel de modele, în alb, gata să fie completate cu numele dascălului interesat să avanseze în carieră, au fost găsite în locuinţele celor patru suspecţi.
Doina Lup, învăţătoare: Câţiva ani am tot cumpărat diplome. La şcoală, în secretariatul şcolii, erau înmânate de sora directorului, în prezenţa directorul şcolii. Eram şi prezentă la şcoală şi puteam să fiu şi la Bacău sau în Bulgaria.
Doina Lup este învăţătoare la o şcoală din Ciolpani. Spune că şefa reţelei este tocmai directoarea unităţii de învăţământ. N-a mai suportat falsurile din sistem şi şi-a reclamat superiorul la poliţie. Suspecta a fost luată de acasă cu mascaţii.
Directoarea s-ar fi aliat cu alţi trei suspecţi, tot cadre didactice, susţin anchetatorii. Împreună, din 2013 şi până anul trecut, ar fi păgubit statul cu peste peste un milion de lei. Membrii reţelei întocmeau diplomele pe care era aplicat, în fals, antetul Ministerului Educaţiei. Odată cumpărate aceste certificate, profesorii candidau pentru gradaţii de merit, care le oferau sporuri cosistente. Cel puţin 35 de profesori din Otopeni, Ciolpani şi Buftea ar fi plătit pentru promovare.
O diplomă costa Între 50 şi 150 de lei. În câţiva ani, un singur dascăl a cumpărat câteva zeci.
Doina Lup, învățătoare: Sunt multe, v-am spus... am treizeci şi ceva. Nu că ni se cerea, ni se impunea. Și, dacă nu aş fi cumpărat, v-am spus... erau presiuni.
”În sat se ştia, ştiau şi profesorii toţi. Dar nu vorbeşte niciunul că le e frică de ea. Are o inspectoare care o ţine în braţe”, spune un localnic.
Ciprian Romanescu, purtător de cuvânt IPJ ILFOV: Avem informaţii că diplomele nu s-au vândut doar în Ilfov, ci şi în afara judeţului. Cei care le foloseau sunt cercetați pentru uz de fals, iar ceilaţi pentru înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar judeţean Ilfov au refuzat să comenteze situaţia. Potrivit legii, gradaţiile de merit se scot la concurs, iar cei care le obţin primesc un bonus salarial lunar de 25 la sută din venit, timp de cinci ani.