Antena LIVE

Curs valutar

Video

Reţeta perfectă de croissant cu unt: mic dejun sau desert? De ce e mai scump la Bucureşti decât la Paris

Micul Paris iubeşte croissantele. Dar care este preferat, cel dulce ori cel sărat? Şi îl comandăm drept mic dejun sau ca desert? Am încercat şi noi să aflăm.

De la 09.09.2023, 21:36
WhatsApp
Vezi și:

Croissantul a apărut într-o patiserie vieneză din Paris acum aproape 200 de ani, ca o combinație între cornul clasic austriac și aluatul de franțuzesc. Cu timpul, reţeta s-a râspândit în toată lumea. 

Românii iubesc croissantele

Maria și prietena ei, Vali, au luat micul dejun în oraș, unde, la o cafea, au ales ambele tipuri de croissant. "Este varianta cea mai potrivită, să avem și ceva dulce și ceva sărat și ceva sănătos, preferăm somonul", spune Vali, clientă patiserie.

"E bun în oricare parte a zilei, de dimineață, seara, se pot lua la facultate, la școală, oriunde. Sunt sănătoase și ușor de mâncat peste tot", crede Maria, clientă patiserie. Întrebată dacă preferă varianta dulce sau sărată, ea răspunde: "Depinde de timpul zilei, de obicei sărat". Cât despre croissantele dulci, le preferă pe cele"cu fructe și mascarpone, ceva umplutură".

Pe acelaşi subiect

În 90% din cafenelele din România croissantul cu unt provine din aluat congelat, însă patiseriile care se respectă își produc singure produsele. "Acesta este un croissant proaspăt format, scos de la frigider. De la ingredientele iniţiale până la forma finală, procesul de fabricaţie durează aproximativ trei zile, iar rezultatul final poate fi atât dulce, cât și sărat", arată Claudiu Crăciunică, reporter Observator.

Cele mai comandate croissante în Capitală

O variantă tot mai cerută în România este croissantul cu cărbune vegetal, diferit prin culoarea cu totul specială. "Merge în orice variantă: dulce, sărat, simplu, cum dorim. Este doar gustul nostru și alegerea noastră. Trebuie să simt toate gusturile pe care le am în sendviș: trebuie să simți și croissantul, trebuie să simți și untul și crema de brânză și roșiile. Poți să mai pui puțină dulceață sau ceva verde, dar fără prea multe ingrediente, mai mult de patru ingrediente nu!", explică Daniel Ion, patiser.

Pe lângă forma clasică, aluatul de croissant poate avea și formă de baghetă sau de cub. "Este aluat de croissant în formă de cub pe care îl avem în mai multe variante cu mai multe tipuri de cremă. Mai avem și cuburile bicolore, acesta este cu căpșuni", spune Daniel Ion, patiser.

Reţetă de croissant cu unt

Practic, denumirea de "croissant cu unt" pare un pleonasm. De fapt este un artificiu menit să facă posibilă diferența între rețeta clasică și inovațiile ulterioare. Din dorința de a obține cel mai mic preț și cel mai mare profit, în cazul croissantului simplu din industria de larg consum, untul a fost înlocuit cu margarină, iar lista ingredientelor conține foarte multe E-uri. 

Ingrediente suplimentare rețetă industrială

Preţul unui croissant: mai scump la Bucureşti decât la Paris

În vara aceasta, un croissant costa în Paris puțin peste un euro, la fel sau chiar mai puţin decât în Bucureşti se vinde cu preţuri cuprinse între 7 şi 12 lei. Patiserii de la noi spun că sunt nevoiți să folosească doar ingrediente de import pentru a avea produse la același standard, iar prețurile reflectă acest fapt. 

Claudiu Crăciunică
croissant mancare desert bucuresti
Întrebarea zilei
Aţi fost vreodată victima unei înşelătorii pe WhatsApp?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Singura propoziție din limba română care se citește la fel din ambele capete....
Fanatik.ro
Publicat 16.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Zelenski: Rusia se pregătește să trimită 100.000 de soldați în Belarus,...
spotmedia.ro
Publicat 13.02.2025
Iluzie optică virală | În această imagine sunt 4 lei, nu doar 2. Găsiți-i pe...
Gandul
Publicat 16.02.2025
Care este probabilitatea ca asteroidul Bennu să lovească Pământul şi să...
Adevărul
Publicat 16.02.2025
Laurențiu Reghecampf a cerut-o în căsătorie Corina Caciuc! Cum a reacționat...
A1
Publicat 16.02.2025
Horoscopul zilei de 17 februarie 2025. Racii sunt sfătuiți să gândească...
CaTine
Publicat 16.02.2025
Ce ținute poartă Alexandru Papadopol și Cristiana Luca la nunta lor! Actorul...
spynews.ro
Publicat 14.02.2025
Începe procesul Simonei Halep la New York! Avocații româncei au obținut o...
GSP
Publicat 11.02.2025
Care sunt cele mai „inutile” facultăți din România. Cu greu îți găsești...
Click.ro
Publicat 15.02.2025
Singurul mamifer cu sânge rece a uimit experții. Creatura neobișnuită a...
Useit
Publicat 16.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Schema banală prin care contabila și casiera au furat 360.000 de lei din bugetul...
libertatea.ro
Publicat 16.02.2025
Sam Asghari a vorbit despre relația lui cu Britney Spears. Cei doi s-au cunoscut...
ZU
Publicat 16.02.2025
Rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde
Hello taste
Publicat 12.02.2025
Cum să sprijini copilul prin validarea emoțiilor sale
Deparinti
Publicat 15.02.2025
Fiica regretatei Lorena Rojas are 11 ani. Cum a crescut Lucianna alături de sora...
Happy
Publicat 14.02.2025
Cine este și cum arată iubita lui Ilie Bolojan: Ce salariu are președintele...
BZI
Publicat 12.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Rinita alergică sau „febra fânului”. Cauze, simptome și tratament
Medicool
Publicat 16.02.2025