Antena LIVE
Video

Reţeta perfectă de croissant cu unt: mic dejun sau desert? De ce e mai scump la Bucureşti decât la Paris

Micul Paris iubeşte croissantele. Dar care este preferat, cel dulce ori cel sărat? Şi îl comandăm drept mic dejun sau ca desert? Am încercat şi noi să aflăm.

De la 09.09.2023, 21:36

Croissantul a apărut într-o patiserie vieneză din Paris acum aproape 200 de ani, ca o combinație între cornul clasic austriac și aluatul de franțuzesc. Cu timpul, reţeta s-a râspândit în toată lumea. 

Românii iubesc croissantele

Maria și prietena ei, Vali, au luat micul dejun în oraș, unde, la o cafea, au ales ambele tipuri de croissant. "Este varianta cea mai potrivită, să avem și ceva dulce și ceva sărat și ceva sănătos, preferăm somonul", spune Vali, clientă patiserie.

"E bun în oricare parte a zilei, de dimineață, seara, se pot lua la facultate, la școală, oriunde. Sunt sănătoase și ușor de mâncat peste tot", crede Maria, clientă patiserie. Întrebată dacă preferă varianta dulce sau sărată, ea răspunde: "Depinde de timpul zilei, de obicei sărat". Cât despre croissantele dulci, le preferă pe cele"cu fructe și mascarpone, ceva umplutură".

Pe acelaşi subiect

În 90% din cafenelele din România croissantul cu unt provine din aluat congelat, însă patiseriile care se respectă își produc singure produsele. "Acesta este un croissant proaspăt format, scos de la frigider. De la ingredientele iniţiale până la forma finală, procesul de fabricaţie durează aproximativ trei zile, iar rezultatul final poate fi atât dulce, cât și sărat", arată Claudiu Crăciunică, reporter Observator.

Cele mai comandate croissante în Capitală

O variantă tot mai cerută în România este croissantul cu cărbune vegetal, diferit prin culoarea cu totul specială. "Merge în orice variantă: dulce, sărat, simplu, cum dorim. Este doar gustul nostru și alegerea noastră. Trebuie să simt toate gusturile pe care le am în sendviș: trebuie să simți și croissantul, trebuie să simți și untul și crema de brânză și roșiile. Poți să mai pui puțină dulceață sau ceva verde, dar fără prea multe ingrediente, mai mult de patru ingrediente nu!", explică Daniel Ion, patiser.

Pe lângă forma clasică, aluatul de croissant poate avea și formă de baghetă sau de cub. "Este aluat de croissant în formă de cub pe care îl avem în mai multe variante cu mai multe tipuri de cremă. Mai avem și cuburile bicolore, acesta este cu căpșuni", spune Daniel Ion, patiser.

Reţetă de croissant cu unt

Practic, denumirea de "croissant cu unt" pare un pleonasm. De fapt este un artificiu menit să facă posibilă diferența între rețeta clasică și inovațiile ulterioare. Din dorința de a obține cel mai mic preț și cel mai mare profit, în cazul croissantului simplu din industria de larg consum, untul a fost înlocuit cu margarină, iar lista ingredientelor conține foarte multe E-uri. 

Ingrediente suplimentare rețetă industrială

Preţul unui croissant: mai scump la Bucureşti decât la Paris

În vara aceasta, un croissant costa în Paris puțin peste un euro, la fel sau chiar mai puţin decât în Bucureşti se vinde cu preţuri cuprinse între 7 şi 12 lei. Patiserii de la noi spun că sunt nevoiți să folosească doar ingrediente de import pentru a avea produse la același standard, iar prețurile reflectă acest fapt. 

Ți-a plăcut acest articol?

croissant mancare desert bucuresti
Întrebarea zilei
Cunoaşteţi cazuri în care medicii au refuzat nejustificat să facă întrerupere de sarcină?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Gigantul german care face angajări masive în România și oferă salarii bune....
Fanatik.ro
Publicat 17.05.2024
Ce pățești dacă ai băut o sticlă de apă din supermarket înainte să o...
Fanatik.ro
Publicat 17.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
În spatele ușilor închise. China mărește AJUTORUL pentru industria de...
Gandul
Publicat 14.05.2024
Femeia prinsă făcând plajă pe șalupa Poliției Locale din Timișoara a...
Adevărul
Publicat 16.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 17 mai 2024. Racii pot avea parte de câștiguri financiare....
CaTine
Publicat 16.05.2024
Carmen Grebenișan, totul despre partaj! Influencerița a spus lucrurilor pe nume:...
spynews.ro
Publicat 14.05.2024
Valentin Ceaușescu, apariție rară la petrecerea Stelei » Cum arată acum fiul...
GSP
Publicat 08.05.2024
Cu ce trebuie să stropești trandafirii în luna iunie. Secretul grădinarilor...
Click.ro
Publicat 15.05.2024
O structură misterioasă de lângă Piramidele din Giza a nedumerit experții....
Useit
Publicat 16.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini...
Redacţia.ro
Publicat 16.05.2024
Cine este presupusul autor al tentativei de asasinat asupra premierului slovac....
libertatea.ro
Publicat 16.05.2024
Cardi B intenționa să arate „ca o femeie în vârstă” la Met Gala 2024....
ZU
Publicat 16.05.2024
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă
Hello taste
Publicat 16.05.2024
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Deparinti
Publicat 16.05.2024
Noi reguli pentru țăranii care vând în piețe. ”Eram doctori...
ziare.com
Publicat 16.05.2024
William Levy revine în două proiecte profesionale noi. Actorul își continuă...
Happy
Publicat 16.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de ananas. Cum îți poate sprijini...
Medicool
Publicat 16.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024