Reţete "în alb", fără parafă şi ştampilă, pentru pacienţii internaţi. Fenomenul e confirmat şi de ministrul Sănătăţii
Avem o lege care obligă spitalele din România să deconteze banii pe medicamente cheltuiţi de pacienţii internaţi. Avem însă şi o practică de care puţini bolnavi ştiu şi care ne arată fix contrariul. Medicii eliberează reţete "în alb", fără ştampilă şi fără parafă.
De Redactia Observator la 06.09.2018, 20:27Avem o lege care obligă spitalele din România să deconteze banii pe medicamente cheltuiţi de pacienţii internaţi. Avem însă şi o practică de care puţini bolnavi ştiu şi care ne arată fix contrariul. În multe unităţi medicale din România, medicii eliberează reţete "în alb" - fără ştampilă şi fără parafă, tocmai pentru a nu înapoia banii pacienţilor. Fenomenul este confirmat chiar şi de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.
Teoretic, cheltuielile suportate de pacienţi trebuie decontate de conducerea unităţii medicale pe baza unor acte. Aşa spune legea. Practic, de multe ori, medicii eliberează reţete sub forma unor bileteţele, nesemnate şi neparafate.
Iar uneori, doar verbal. Aşa se face că oamenii se trezesc că dosarul necesar recuperării banilor este incomplet.
M-a pus să cumpăr betadină de asta, am dat 19 lei. Nu mi-a dat reţetă, decât m-a trimis să cumpăr, povesteşte un pacient.
Reţetele notate pe un colţ de hârtie au devenit o practică în multe spitale din România. O recunoaşte chiar şi ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.
Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: Vrem să vă arătăm o hârtiuţă căreia i-am făcut acum o poză de la un aparţinător. Nu are parafă, ştampilă, nimic. Probabil că se dă, "Cumpărăţi asta", ca să spună medicul curant: "Nu eu te-am pus să cumperi".
Reporterii Observator au încercat să afle, într-un spital din Capitală, care este procedura necesară decontării cheltuielilor.
De la spital, pacientul pleacă la farmacie cu reţeta semnată şi parafată de medic. După ce cumpără medicamentele, completează o cerere de decontare a banilor pe care o depune alături de bonul fiscal şi reţetă la Registratură. Acolo, dosarul este analizat şi ulterior, aprobat sau respins. Legea nu prevede însă şi termenul limită până când banii vor fi înapoiaţi.
Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor din România: Managerii de spitale au limite financiare grave si s-au accentuat aceste probleme odata cu majorarea salariilor din spitale.
Din criza de medicamente din spitale, înfloresc alte afaceri. În apropierea unui important spital din Capitală, pe o rază de un kilometru, am numărat nu mai puţin de zece farmacii.
Ca sa îşi poată recupera banii, pacienţii trebuie să îşi cunoască drepturile. Acestea trebuie afişate obligatoriu în locuri vizibile din cabinetele medicale şi spitale.