Rezultatele la Bac 2018, motiv de stres pentru candidaţi, dar şi pentru profesori
Rezultatele finale la Bacalaureat 2018 au crescut rata de promovare, dar a doua corectură a scos la iveală greşeli uriaşe. Lucrările care iniţial au fost punctate cu nota doi au ajuns la nota nouă.
De Redactia Observator la 10.07.2018, 22:34Rezultatele finale la Bacalaureat 2018 au crescut rata de promovare, dar a doua corectură a scos la iveală greşeli uriaşe. Lucrările care iniţial au fost punctate cu nota doi au ajuns la nota nouă. În acest moment, pentru astfel de cazuri nu există sancţiuni pentru profesori. Cel mult ar putea să nu mai facă parte din Comisiile de Corectură anul viitor. Asociaţiile din Educaţie subliniază că profesorii aplică baremele în condiţii de stres.
Au fost din nou emoţii după afişarea rezultatelor finale de la Bac 2018. Rata de promovare a crescut cu 2% la nivelul întregii ţări. Cea de-a doua corectură a rezolvat şi cazul controversat al unui elev din Constanţa care iniţial a luat la limba şi literatura română nota 2,5. După contestaţie, nota a crescut cu şapte puncte.
"Eroarea este o greşeală de transcriere a notei de pe lucrare în aplicaţia electronică. Deci nota copilului este şi a fost de la început 9,5", spune Gabriela Bucovala, inspector ISJ Constanţa.
"Se lucrează în condiţii de stres, de presiune, cu un număr destul de mare de lucrări care trebuie corectate într-un interval destul de scurt de timp. În astfel de cazuri, în care diferenţa de punctaj este mai mare de 1,5, automat se poate dispune o măsură ca atare", explică un reprezentant al asociaţiei profesorilor.
Măsura este excluderea profesorului din Comisia de Corectare pentru anul următor. Nu există amenzi sau sancţiuni. Dascălul pierde doar cei 900 de lei pe care care îi poate primi într-o sesiune de bacalaureat.
Maria Albu şi Ana-Maria Bugnariu sunt două eleve ceva mai norocoase. Au luat 10 pe linie de la prima corectură.
"Deci o jumătate de oră, vă spun drept, am zis că nu cred. Am stat jos acolo pe bancă, încercam să mă liniştesc şi ziceam nu se poate, trebuie să mă liniştesc", spune Ana-Maria.
"Pentru mine, Bac-ul a fost o experienţă foarte plăcută. Am muncit mult pentru rezultatul acesta", declară Maria.
Cele două eleve au terminat un profil real. Reprezentanţii profesorilor susţin că pentru disciplinele reale, baremul este mult mai uşor de aplicat.
"Dacă discutăm de diferenţă de punctaj cel puţin la limba şi literatura română, sunt lucruri absolut de înţeles. La disciplinele exacte, acolo nu ai cum să vii cu diferenţe prea mari", explică un reprezentant al asociaţiei de profesori.
Anul acesta au fost depuse 2.000 de contestaţii în plus faţă de anul trecut.
"Atragem încă o dată atenţia ministerului că acei profesori evaluatori care vor participa atât la BAC, cât şi la Evaluarea naţională să fie aleşi sub anumite condiţii. Pentru că se ajunge ca un părinte să fie foarte supărat pe genul acesta de rezultat", declară Eugen Ilea, Preşedinte al Asociaţiei Părinţilor.
După depunerea contestaţiilor a crescut şi numărul notelor de 10 pe linie. De la 104 la 132. Au fost însă şi candidaţi dezavantajaţi după a doua corectură. Fiul ministrului pentru Relația cu Parlamentul, Viorel Ilie, a fost depunctat la matematică. Şi fiica fostului premier, Emil Boc, a fost depunctată la istorie.