Riscuri mari, dar și salarii pe măsură, în industria țițeiului
Un drum la benzinărie e o activitate de rutină pentru cei mai mulţi dintre noi, însă câţi ştiu cât de lung şi încărcat de riscuri e traseul combustibilului de la sonda de petrol până la pompă? Industria de prelucrare a ţiţeiului, una cu cifre impresionante de afaceri, e plină de riscuri şi de responsabilităţi uriaşe pentru specialiştii care lucrează în rafinării şi nu numai
De Redactia Observator la 13.09.2019, 11:24Un drum la benzinărie e o activitate de rutină pentru cei mai mulţi dintre noi, însă câţi ştiu cât de lung şi încărcat de riscuri e traseul combustibilului de la sonda de petrol până la pompă? Industria de prelucrare a ţiţeiului, una cu cifre impresionante de afaceri, e plină de riscuri şi de responsabilităţi uriaşe pentru specialiştii care lucrează în rafinării şi nu numai. Însă şi salariile sunt pe măsură.
De la un click distanţă, Metin coordonează o instalaţie cât o uzină, unde se produce motorina pe care cu toţii o găsim la pompă.
În industria prelucrării ţiţeiului, orice gest e vital. Asta pentru că greşelile pot duce uşor la incendii sau explozii.
Este una din industriile riscante să spunem aşa, poate şi cei de la centrala termo-atomică de la Cernavodă au acelaşi nivel de salarizare. Vorbim de produsele care sunt vehiculate, vorbim de benzine, motorine, temperaturi înalte - Cristian Bolohan, director procese şi inginerie grup petrolier
Pericolele pândesc şi în cazul operaţiunilor din larg. Spre exemplu, la un terminal din portul Midia ajung lunar în jur de cinci nave care descarcă mii de tone de ţiţei. Orice eroare pe acest segment ar putea conduce la grave probleme de poluare.
În ciuda riscurilor şi a responsabilităţii, salariile mari din sector atrag noile generaţii de specialişti.n România doar IT-iştii încasează mai mulţi bani decât angajaţii din industria prelucrării ţiţeiului.
În iulie 2019 salariul mediu net al unui angajat dintr-o rafinărie ajungea la 5.814 lei net lunar, potrivit celor mai recente date publicate de INS.