Tot mai mulți români recunosc că au fost afectați economic de pandemia de coronavirus
Trăim deja efectele economice ale pandemiei. Angajaţii au fost puternic loviţi de criză, iar peste jumătate dintre companii au redus salariile personalului. Rezultatul? Oamenii şi-au redus drastic lista de cumpărături. Au renunţat din start la îmbrăcăminte, încălţăminte şi vacanţe. Despre economii nici nu mai poate fi vorba.
De Andra Mitu la 18.06.2020, 23:47- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
- Românii afectați financiar de pandemia de coronavirus și-au redus cheltuielile.
- Specialiștii recomandă în continuare ca românii să facă economii.
În România, aproape două milioane de oameni trăiesc în acest moment cu 1000 lei pe lună. Unii, din salariul minim pe economie. Alţii, din şomajul tehnic.
Cu disponibilizări și reduceri salariale, criza lovește consumul și puterea de cumpărare. Noi, românii, am intrat în luptă cu cele mai mici venituri din Uniunea Europeană. Ca să vă faceți o idee, salariul mediu net nu depășește 3200 lei, însă în continuare discrepanțele sunt uriașe.
Dacă în IT sunt angajați care câștigă și 8000 de lei, în HORECA, puternic afectată de criză, sunt angajați care câștigă chiar și 1400 lei pe lună.
Adrian Negrescu, consultant economic: Pentru ei, singura variantă e să acceseze numai serviciile de bază, numai produsele ieftine.
Asta a făcut şi Gabriela, care lucrează în industria jocurilor de noroc. Cum sălile de jocuri au fost închise pentru mai bine de două luni, a fost nevoită să îşi schimbe obiceiul de consum.
Gabriela: Am mai redus din lista de cumpărături. Am renunțat la chestiile care nu erau strict necesare, o rochiță, un pantof.
Dragos şi-a regândit cu totul strategia, după ce bugetul familiei s-a diminuat cu 30 la sută.
Dragoș: Evident, s-a făcut o restartare a cheltuielilor. Am renunțat la anumite alimente și la cumpărături care nu erau neapărat necesare.
Iulia Pencea, specialist Nielsen: Acum începe să se facă simțită criza economică. Oamenii ne spun că sunt îngrijorați față de jobul lor și 39 la sută dintre acești români din urban au fost deja afectați sau au în familie pe cineva afectat de tăieri salariale sau au rămas fără job.
Pe lângă îmbrăcăminte şi încălţăminte, oamenii renunţă şi la vacanţe. Despre economii, nici nu mai poate fi vorba.
Nimic mai greşit, spun economiştii, care ne recomandă să punem deoparte cel putin 10 la sută. Apoi, să calculăm cu grijă toate cheltuielile. Pentru mâncare să nu alocăm mai mult de 25 de procente din salariu. Tot cam atât şi pentru rate şi utilităţi. Apoi, cheltuielile cu transportul n-ar trebui să depăşească 5 la sută. De la teorie la practică este însă cale lungă.
Adrian Negrescu, consultant economic: Oamenii nu mai cheltuie în magazine, nu mai cheltuie pentru achiziția de servicii, abia îşi plătesc ratele, abia îşi plătesc facturile la utilităţi.
Adică trăim de pe o zi pe alta. Şi nici nu avem şanse să urcăm în clasamentul salariilor europene. Venituri mai mici decât noi au doar bulgarii.