În a treia zi de Crăciun, românii au luat cu asalt cherhanalele
Sătui de tobă, sarmale şi cozonaci, mulţi români au dat astăzi o fugă la cherhana pentru o masă uşoară de peşte. Saramura şi ciorba au fost cele mai cerute preparate din meniu, dar nu au lipist de pe mese nici midiile, icrele sau zacusca de peşte.
De Redactia Observator la 27.12.2019, 21:55Sătui de tobă, sarmale şi cozonaci, mulţi români au dat astăzi o fugă la cherhana pentru o masă uşoară de peşte. Saramura şi ciorba au fost cele mai cerute preparate din meniu, dar nu au lipist de pe mese nici midiile, icrele sau zacusca de peşte. Şi pentru că Revelionul este aproape, câţiva au găsit aici inspiraţie şi pentru masa de Anul Nou. Mai ales că superstiţia spune că cei care mănâncă peşte de revelion vor avea un an uşor.
Este forfotă mare în bucătăria acestei cherhanale. Nu este o zi obişnuită. După atâtea zile cu mâncare grea, parcă toată lumea s-a gândit astăzi să mănânce peşte.
Andreea Spiridon, bucătar: Într-o zi obişnuită facem 50 de litri, dar într-o zi cum este astăzi ajungem la 100 de litri numai ciorbă de peşte. Aici avem midiile în sos roşu. Ele se fac cu ceapă, cu roşii, le călim un pic să le dăm gust, apoi avem roşiile în bulion, le condimentăm cu busuioc, sare, zahăr şi un pic de usturoi la final pentru gust
Aşa că aglomeraţia din bucătărie este dublată doar de cea din restaurant. Aici, fiecare a venit cu gândul să mănânce preparatul preferat.
Şi nu puţini au găsit la masă inspiraţie şi pentru meniul de Revelion.
Nu doar cei care locuiesc la malul mării au venit astăzi la cherhanale. Au fost şi turişti care au venit pentru o ciorbă sau o saramură de la sute de kilometri distanţă.
Cât despre meniul de Anul Nou, majoritatea spun că de pe masă nu vor lipsi pasta de peşte şi icrele. Iar cei mai harnici bucătari plănuiesc să servească alături de porc şi o saramură de peşte.