Românii dau tot mai mulţi bani pe alcool şi tutun
Expresia ce luăm pe mere, dăm pe pere, e de acum statistică. Românii au avut venituri mai mari anul trecut, dar şi cheltuieli mai mari. Jumătate din salariu s-a dus lunar pentru consum. Mulţi şi-au înecat amarul în alcool.
De Redactia Observator la 06.06.2019, 20:44Expresia ce luăm pe mere, dăm pe pere, e de acum statistică. Românii au avut venituri mai mari anul trecut, dar şi cheltuieli mai mari. Jumătate din salariu s-a dus lunar pentru consum. Mulţi şi-au înecat amarul în alcool. În medie, fiecare familie a cheltuit cu 70 de lei mai mult pe lună pe băuturi alcoolice şi tutun decât pe sănătate, de exemplu. Şi într-o ţară cu sistem de învăţământ gratuit, 10 lei pe lună s-au dus pe educaţia copiilor. Statistic, însă. Pe stradă, oamenii spun că dau sute de lei lunar pe cărţile, caietele şi meditaţiile copiilor.
În 2018, peste jumătate din cheltuielile pe care le-au avut românii au fost alocate pentru consum. Mai exact, cei mai mulţi bani au fost cheltuiţi pe mâncare, pe băutură, dar şi pe anumite servicii.
O treime din banii românilor se duc pe taxe şi impozite
Un procent important însă, de peste 30 la sută din banii fiecărei familii, a fost alocat pentru taxe şi impozite la stat.
Românii se plâng că dau atât de mult pe mâncare încât nu le mai rămân bani şi pentru distracţie. Şi educaţia copiilor, care teoretic este gratuită, "înghite" o parte consistentă din venituri.
Anul trecut, veniturile unei familii au ajuns la aproape 4 mii de lei pe lună. Cu 15,5% mai mult faţă de 2017. Şi cheltuielile au crescut pe măsură, însă.
Mai exact, cu peste 11 procente. Peste 750 de lei a alocat o familie doar pentru mâncare, apă şi sucuri. Aproape 200 de lei pentru băuturi alcoolice şi ţigări, cu 30 de lei mai mult decât pentru îmbrăcăminte şi cu 70 de lei mai mult decât pentru sănătate.
Cristian Păun, analist economic: Este un coş de consum tipic unei ţări sărace. Foarte puţini bani ne rămân apoi pentru restul. Adică pentru nevoi ceva mai sofisticate, cum ar fi, de exemplu, educaţia sau cultura
Cei mai mulţi dintre români trăiesc doar din banii încasaţi ca salariu
La sate, povara datoriilor este mai mică, dar şi veniturile sunt mai mici. Această doamnă, de exemplu, câştigă împreună cu soţul ei puţin peste 3 mii de lei pe lună. Nu reuşesc să facă economii, pentru că lista cheltuielilor se întinde pe două pagini.
Iar după ce trage linie, îi rămân doar 100 de lei pe lună.
Cristian Păun, analist economic: Gândiţi-vă că din salariul nostru brut noi lăsăm într-o primă fază statului undeva pe la 42% din el. În momentul în care, cu ce ne rămâne, mergem la un magazin să cumpărăm ceva, se mai duc 19%. Gândiţi-vă că noi, pe lângă aceste lucruri, mai plătim şi alte impozite
Cei mai mulţi români trăiesc doar din salariu, mai arată datele. Foarte puţini sunt cei care au şi alte surse de venit.