Românii alocă cel mai mic buget de vacanţă pentru călătoriile în străinătate
Avem un apetit tot mai mare pentru călătoriile în străinătate, dar plecăm cu cel mai mic buget de vacanţă din Europa. O analiză recentă arată că românii alocă şi de două ori mai puţini bani faţă de londonezi, de exemplu, pentru un sejur de vară.
De Redactia Observator la 07.09.2018, 00:00- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Avem un apetit tot mai mare pentru călătoriile în străinătate, dar plecăm cu cel mai mic buget de vacanţă din Europa. O analiză recentă arată că românii alocă şi de două ori mai puţini bani faţă de londonezi, de exemplu, pentru un sejur de vară.
Mai mult, spun sociologii, avem tendinţa de a alege locuri faimoase şi scumpe doar pentru a-i imita pe alţii şi de a le arăta unde ne petrecem noi timpul liber.
Italia, Spania, Grecia sau Marea Britanie sunt cele mai râvnite destinaţii de vacanţă pentru români.
Mâncarea şi băutura reprezintă principalele atracţii atunci când vine vorba despre vacanţa de vară. Iar românii alocă, în medie, 130 de euro pe astfel de ieşiri la restaurant. O sumă mică, dacă ne raportăm la gurmanzii din Luxemburg sau Elveţia, de exemplu, care consumă chiar şi 300 de euro pe astfel de ieşiri în oraş.
De altfel, românii au cel mai mic buget de vacanţă din Europa. Spaniolii, italienii şi francezii alocă în jur de 1.110 de euro pe un sejur, polonezii şi portughezii cheltuiesc în jur de o mie de euro, iar englezii se laudă cu un buget de vacanţă de aproape 1.400 de euro. Dublu faţă de noi. Străinii îşi planifică vacanţele cu mult timp înainte şi nu aleg, neaparat, destinaţii populare.
Pe noi, veniturile mici ne împiedică să avem parte de vacanţe luxoase. Pe de altă parte, însă...
CIPRIAN NECULA, SOCIOLOG: Avem tendinţa să alegem ceea ce este faimos, ceea ce este extraordinar perceput. Sigur, cu poza ataşată! Nu mergem la restaurantul X-ulescu dacă nu faci şi o poză acolo.
Cu toate astea, românii încep să renunţe la vechile obiceiuri de consum în vacanţă şi testează experienţe noi.
CIPRIAN ENEA, CONSULTANT IN TURISM: Am învăţat să nu ne mai umplem farfuria cu vârf la all inclusiv, am învăţat să lăsăm un tips rezonabil şi am învăţat să nu mai epatăm că lăsăm tipsuri la un hotel all inclusiv. Am învăţat să scăpăm de acel complex al turistului român.
<SCRIS> Aproape 15 la sută dintre români au cumpărat vara aceasta o vacanță all-inclusive, care să le acopere toate costurile de cazare și masă. Restul au ales să stea în camere de hotel sau în apartamente închiriate și au cheltuit, în medie, 120 de euro de persoană.