Peste 1,2 milioane de români cu credite bancare ar putea fi afectați de epidemia de coronavirus
Sărăcia bate pandemia. Rata şomajului ar putea fi de cinci ori mai mare. Avem deja 250.000 de oameni rămaşi fără locurile de muncă, iar estimările sunt sumbre. Deja, mulţi dintre ei au anunţat băncile că nu-şi mai pot plăti ratele.
De Alexandra Marin la 23.03.2020, 22:11- Peste 1,2 milioane de români cu credite bancare ar putea fi afectați de epidemia de coronavirus
- Măsurile promit soluții pentru a-și ajuta clienții
Sărăcia bate pandemia. Rata şomajului ar putea fi de cinci ori mai mare. Avem deja 250.000 de oameni rămaşi fără locurile de muncă, iar estimările sunt sumbre. Deja, mulţi dintre ei au anunţat băncile că nu-şi mai pot plăti ratele.
Previziunile analiştilor sunt confirmate oficial. Coronavirusul va aduce un număr record de oameni fără serviciu.
Liviu Rogojinaru, secretar de stat în Ministerul Economiei: Credeţi că vom ajunge la un milion de șomeri? Din nefericire, cred că da. Dacă vom reuşi să se stingă această nenorocire sau vom atinge vârful maxim undeva în mai, probabil că în august vom putea să începem să relansăm economia, în cazul fericit o să reuşim până la sfârșitul anului.
Ce ar însemna un milion de oameni rămaşi pe drumuri? Aproape 20% din salariaţii activi din România. Ultimele statistici dinainte de criză numărau 5.609.060 de salariaţi activi, fără a pune la socoteală funcţionarii publici şi personalul din apărare şi ordine publică.
Ca să avem imaginea completă, la sfârşitul lunii ianuarie, în România erau 258.917 şomeri, adică mai puţin de 3%. Guvernul a anunțat că ajută firmele afectate de criză care își trimit angajații în șomaj tehnic.
Alexandra Marin, reporter Observator: Indemnizaţia de la stat pentru cei care intră în şomaj tehnic variază între 75% din salariul minim și 75% din salariul mediu pe economie. Restul, dacă salariul este mai mare, va fi suportat de angajator.
În ianuarie, salariul mediu brut pe economie a fost de 5.225 de lei pe lună, adică un net de 3.056 lei. Tăierile îi vor afecta cel mai mult pe românii cu credite. Băncile promit soluţii.
Ionuț Stanimir, director de comunicare al unei bănci: Vom acorda până la trei luni de pauză de la plata ratelor. Mai sunt şi alte soluţii. Prelungirea termenului creditului sau reducerea ratelor temporar, iar după o perioadă plăţile să fie reluate.
Peste 1,2 milioane de români au credite. Datoriile lor către bănci însumează aproape 150 de miliarde de lei.