Românii fac împrumuturi pentru a-şi îndeplini dorinţele de Crăciun
Excursii de Crăciun sau bani pentru o masă de sărbători aşa cum se cuvine. Pentru toate acestea, mulţi români stau ore bune la cozi pentru a face un împrumut. Cei cu venituri mici preferă Casele de Ajutor Reciproc, unde găsesc dobânzi avantajoase.
De Redactia Observator la 21.11.2019, 20:43Excursii de Crăciun sau bani pentru o masă de sărbători aşa cum se cuvine. Pentru toate acestea, mulţi români stau ore bune la cozi pentru a face un împrumut. Cei cu venituri mici preferă Casele de Ajutor Reciproc, unde găsesc dobânzi avantajoase. Totuşi, specialiştii în finanţe ne avertizează. În această perioadă, suntem tentaţi să facem cumpărături peste puterile noastre financiare. Iar asta înseamnă datorii sufocante pe termen lung.
Pentru sărbători, doamna Alexandrina vrea să împrumute 3.000 de lei de la Casa de Ajutor Reciproc. Anul acesta, dorinţa ei este o excursie.
Alexandrina: Vreau să merg în Egipt din 22 decembrie până pe 5 ianuarie, Crăciunul şi Revelionul. Fac croazieră pe Nil, o să văd Sfinxul, piramidele, etc.
Mulţi însă nu îndrăznesc să viseze la piramidele egiptene. Îi îngrijorează cheltuielile pentru masa de sărbători. Astfel, fac cozi la ghişeele celor 147 de Case de Autor Reciproc din toată ţara.
Oamenii au venituri mici, iar mulţi dinre ei vor plăti rate tot anul.
Gheorghe Chioaru, preşedinte CAR: Acum, în perioada asta, parcă a explodat faţă de anul trecut şi acum doi ani, chiar şi acum trei ani. Marea majoritate sunt pensionari, dar cam 10-15% sunt rudele sau membrii, rudele de familie ale pensionarilor
La CAR, împrumuturile se obţin rapid. Dobânzile pornesc de la 2%. De pildă, pentru un împrumut de 10.000 de lei, dobânda ajunge la 600 de lei într-un an, iar perioada sărbătorilor este una a împrumuturilor.
Pentru a nu ne îngropa în datorii, specialiştii financiari ne recomandă cumpătarea. Apoi, o soluţie ar fi să împrumutăm sume mici de la rude sau cunoştinţe, iar instituţille financiare ar trebui să fie ultima variantă.
O altă soluţie preferată de români în această perioadă este cardul de cumpărături. Asta pentru că poate fi obţinut uşor şi poate fi folosit pentru cumpărături de toate felurile, de la haine şi până la alimente sau chiar decoraţiuni. Ratele în acest caz sunt fixe şi sunt fără dobândă.
Adrian Benţa, analist financiar: Dacă tu abuzezi de acel card de cumpărături şi cumperi lucruri pe care nu le foloseşti sau cumperi hrană şi umpli frigiderul şi după cateva zile aruncăm acea hrană din frigider atunci este o problemă pentru că aruncăm nişte resurse
Cele mai bune investiţii făcute pe credit, spun analiştii, sunt cele în imobiliare.