Românii nu par foarte convinși de obligativitatea de a purta mască în stare de alertă (Video)
În starea de alertă, regula e să nu se respecte regula. O razie prin magazine ne arată că agenţii de pază au grijă să poarte clienţii mască, nu şi propriii angajaţi. Iar la metrou şi în gară, călătorii respectă legea doar atunci când văd uniformele prin preajmă.
De Laurenţiu Rădulescu la 19.05.2020, 20:31- Circa 140.000 de persoane au folosit metroul din București în ultimele zile.
- Angajații mai multor magazine, surprinși de clienți că nu poartă mască.
Agenţii de pază ai unui magazin sunt vigilenţi la post. Ne cer să respectăm legea la cumpărături, adică să ne punem masca şi să trecem testul termometrului.
După câţiva paşi descoperim că legea pare făcută doar pentru clienţi. Nu toţi angajaţii poartă măşti.
Nici într-un alt magazin, de bricolaj de această dată, masca nu e obligatorie. Ba chiar un angajat pare suprins când i se atrage atenţia că încalcă legea.
În stare de alertă, masca trebuie purtată obligatoriu în spaţiile închise, la birou, în autobuz, la metrou.
În Gara de Nord, oamenii se poartă ca pe stradă. Cei mai mulţi ţin măştile doar agăţate pe faţă.
În sălile de așteptare, de exemplu, scaunele au fost marcate astfel încât cei care stau aici și așteaptă trenul să se poată așeza pe scaune la cel puțin un metru unul față de celălalt.
Aşa se face că mulţi oameni preferă să aştepte trenul, îngrămădiţi pe peron. La gurile de metrou poliţiştii şi jandarmii se asigură că nimeni nu intră în subteran fără mască. O dată urcaţi în trenuri însă oamenii sfidează regulile.
Aglomeraţia de la metrou se măsoară altfel în pandemie. Dacă anul trecut media zilnică de călători era de 600 de mii de oameni, în perioada stării de urgenţă traficul a scăzut cu 90 la sută. Imaginile stau mărturie.
Oamenii au avut nevoie de aproape 10 minute pentru a ieşi la suprafață de aici, de la Piața Victoriei. Peronul era plin de călători.
Situaţia s-a schimbat complet în ultimele şase zile. Pe perioada stării de urgență, media celor care au călătorit în subteran a fost de 60-63 de mii de persoane. Iar în prima zi de stare de alertă, aproape 140 de mii de oameni au călătorit în subteran.
Irinel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor: Am creat culoare de circulaţie în staţiile principale de metrou. În ramele de metrou sunt inscripţionate scaunele care pot fi folosite, în aşa fel încât să se respecte distanţarea socială între călători.
Amenzile pentru cei care nu poartă masca sunt între 500 şi 2500 de lei.