Mai mulţi români au devenit nomazi digitali, mutându-se cu munca în locaţii superbe de vacanţă | Video
Cum ar fi să munciţi în timp ce vă bucuraţi de soare, pe o plajă?! Există ţări care încurajează acest tip de turism, aşa că mulţi români şi-au mutat deja biroul în zone numai bune de concediu.
De Ana Constantin la 04.10.2020, 00:10- Ce este un nomad digital
- Ei au dezvăluit secretele succesului
Pandemia a rescris regulile după care muncim şi călătorim. Dar, ce ar fi dacă le-am combina?! Tot mai multe ţări încurajează străinii să îşi mute biroul de acasă în adevărate Paradisuri. Le promit vize de câte un an şi chiar pachete care să le crească productivitatea. Câţiva români, nomazi digitali consacraţi, ne-au marturisit secretele succesului lor.
Daniela îmbină munca şi pasiunea pentru călătorii de 2 ani. În pandemie a vizitat patru ţări. Contactul cu oameni noi şi destinatii neexplorate încă i-au luat gândul de la pericolul sanitar.
Daniela Nătăleţu: "Am început cu Spania, Budapesta, Praga şi acum sunt la Paris"
Alegerea destinaţiei depinde doar de buget şi de preferinţele fiecăruia. Productivitatea crescută este garantată. Grijă mare doar la calitatea conexiunii la internet.
Daniela Nătăleţu: "Este chiar un moment bun pentru cei care au început să lucreze la distanţă. Ofertele la cazări sunt mult reduse faţă de ce ar găsi altfel. Plus, desigur, oraşe mai puţin aglomerate"
Din Praga, Cristina Muntean învaţă oamenii din toată lumea cum să fie eficienţi în timp ce lucrează de la distanţă. Regula ei de aur este disciplina.
Cristina Muntean: "Este nevoie să înţelegem că, chiar dacă nu suntem la muncă, muncim. Duşmanii cei mai mari ai productivităţii de la birou sunt întreruperile fără încetare.
Şi Răzvan Rădulescu a dat confortul propriei locuinţe, vara asta, pe superbele peisaje ale Lefkadei. Departe de a-l distrage, peisajul l-a ajutat să muncească mai mult şi mai eficient.
Răzvan Rădulescu: "Eu făceam o pauză de 5 minute. Mă aruncam în piscina care era la 3, 4 metri de mine. Dacă veneau şi alţi turişti şi se făcea gălăgie mă mutam la 10 metri distanţă"
Pe măsură ce lumea întreagă se adaptează conceptului de muncă la distanţă, tot mai multe ţări invită oamenii să dea biroul de acasă pe oportunitatea de a lucra şi trăi în străinătate.
În Anguilla, Barbados sau insulele Bermude vizele de lucru sunt valabile un an. Doritorii trebuie să prezinte dovada unui venit constant şi să plătească taxa de înscriere care poate ajunge la o mie de dolari.
Cea mai piperată destinaţie de lucru este Maldive. Un pachet de şapte nopţi pentru două persoane costă aici 23 de mii de dolari. Oferta include birou pe plajă complet echipat, gustări gratuite, sesiuni de yoga şi chiar asistent personal.
Există oferte atractive şi în Europa. Georgia sau Estonia speră să se impună pe piaţa locurilor căutate de nomazii digitali.
Daniela Nătăleţu: "Sunt nomad digital de 2 ani timp în care am ajuns în 20 de ţări pe 5 continente. De când a început pandemia. Am locuit în 4 ţări până acum. Am început cu Spania. Budapesta, Praga şi acum sunt la Paris. Eu de obicei aleg, alerg vara eternă. Caut destinaţii care au temperaturi plăcute pe parcursul anului"
Răzvan Rădulescu: "Prima condiţie este ca acea destinaţie să aibă un internet pe măsură. Adică să nu existe probleme din punct de vedere tehnic în a-ţi putea desfăşura activitatea. Eu făceam o pauză de 5 minute. Mă aruncam în piscina care era la 3, 4 metri de mine. Dacă veneau şi alţi turişti şi se făcea gălăgie mă mutam la 10 metri distanţă. Se poate împăca şi munca şi distracţia. Oricum avem nevoie la câteva ore de muncă să ne mai şi relaxăm şi modul meu de a face acest lucru, exact cum spuneam, lucram o oră două, 2,3 minute mă răcoream apoi la pisicină şi reveneam. Dacă ar fi să recomand cuiva unde să meargă cred că Grecia s-ar pretează cel mai bine pentru vacanţă şi lucru"
Cristina Muntean: "Există două reguli esenţiale pentru a fi productivi când lucrăm de acasă sau de la distanţă. Regula nr unu e disciplina. Este nevoie să înţelegem că, chiar dacă nu suntem la muncă, muncim. Putem munci şi putem fi eficienţi de oriunde dar asta cere disciplină personală. Duşmanii cei mai mari ai productivităţii de la birou sunt întreruperile fără încetare. Vine un coleg, te roagă, ceva. A lucra la distanţă nu înseamnă mai puţină calitate, ci o calitate diferită. De când a început pandemia am câştigat, pe zi, între 4 şi 6 ore. Pe care înainte le petreceam în transport. Unul dintre darurile ascunse ale acestei epidemii, pentru cineva care lucrează la distanţă, pentru mine, a fost să pot să servesc şi clienţi români"