Mii de români, în pericol din cauza lifturilor vechi şi neîntreţinute
În zeci de mii de clădiri din România, liftul este pericol public. Ascensoarele vechi sunt neîntreţinute. Şi folosite până la o uzură care pune vieţi în pericol. Grav este că autorităţile care ar trebui să le verifice sunt prea puţine.
De Redactia Observator la 05.06.2019, 19:45- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
În zeci de mii de clădiri din România, liftul este pericol public. Ascensoarele vechi sunt neîntreţinute. Şi folosite până la o uzură care pune vieţi în pericol. Grav este că autorităţile care ar trebui să le verifice sunt prea puţine. În România, sunt doar 53 de inspectori pentru peste 50 de mii de ascensoare. Ieri, 5 poliţişti din Bucureşti au căzut în gol câteva etaje chiar în clădirea în care lucrează. Blocuri de locuinţe şi instituţii publice, printre care şi multe spitale, sunt pe lista clădirilor vulnerabile.
De la începutul anului, pompierii au avut, doar în Bucureşti, 31 de intervenţii de salvare a oamenilor blocaţi sau căzuţi cu liftul. În centrul Capitalei puţine sunt clădirile în care liftul a fost schimbat sau reabilitat. Unele ascensoare nu au nici măcar revizia la zi.
În Bucureşti există în funcţiune şi lifturi inaugurate acum 90 de ani
În 1928 a fost construită clădirea şi tot atunci a fost instalat şi acest lift care de mai bine de 90 de ani nu a suferit nicio îmbunătăţire. Mai mult, de mai bine de un an nu are nici revizia făcută, iar oamenii încă îl folosesc zi de zi.
Nici în spitale, lucrurile nu stau mult mai bine. De exemplu, pe secţia de chirurgie a unui spital din Bucureşti funcţionează tot un lift vechi.
Reprezentanţii spitalului spun că are revizia valabilă până în luna septembrie, deşi informaţia nu a fost afişată public, aşa cum cere legea.
Unul dintre sediile Ministerului Fondurilor Europene este în plin proces de renovare. Cei care o administrează s-au gândit că ar fi bine să nu murdărească liftul nou instalat şi au pus în funcţiune vechiul ascensor.
Siguranţa celor care călătoresc cu liftul este şi în mâinile inspectorilor de la ISCIR. Dar iată ce spuneau aceştia anul trecut.
Răzvan Ciurciubisi, inspector de stat şef adjunct ISCIR: Nu au fost controale tematice pe ascensoare în ultima vreme din lipsă de personal
53 de inspectori ISCIR au în grijă circa 50.000 de lifturi
În total, în ţară, sunt 53 de inspectori, pentru aproximativ 50 de mii de lifturi, iar în ultima perioadă au avut loc numeroase incidente.
Ieri, 5 ofiţeri de la Poliţia Capitalei s-au prăbuşit în gol câţiva metri. Anul trecut, la Spitalul din Craiova o infirmieră a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce ascensorul s-a prăbuşit, iar la Ploieşti liftul maternităţii a căzut în gol cu cinci paciente.
În momentul în care vă urcaţi într-un ascensor trebuie să aveţi mare grijă la aspectul acestuia, dar şi la data următoarei revizii tehnice. Dacă aceasta este în termen, asta înseamnă că liftul a fost verificat, dacă nu, trebuie neapărat să anunţaţi administratorul clădirii.
Dacă acesta refuză să ceară revizia, puteţi depune o sesizare la ISCIR, instituţie care, teoretic, este obligată să vină în control.
Administratorul clădirii este cel care poartă întreaga răspundere pentru tot ce se întâmplă cu liftul din imobilul în care locuiţi sau lucraţi.