Românii, testați masiv de coronavirus după 1 iunie pe bază de voluntariat
După marea relaxare, vine marea testare. România se pregăteşte să testeze zeci de mii de cetăţeni, la recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Aceştia vor fi aleşi pe bază de voluntariat, din zonele-focar.
De Redactia Observator la 11.05.2020, 20:54- Zeci de mii de români ar urma să fie testați după 1 iunie.
- Testele vor fi făcute pe cei care se oferă voluntari.
Dar şi bucureştenii se pot înscrie pe o platformă online pentru a fi testaţi gratuit. Primăria Capitalei vrea să facă peste 20.000 de teste pentru a vedea amploarea contaminării.
Marea testare care ar trebui să arate gradul de răspândire a virusului ar urma să înceapă după 1 iunie. Vor fi testaţi zeci de mii de oameni, aleşi pe bază de voluntariat din zonele-focar.
În focarele mari, precum Suceava, vor fi făcute mai multe teste decât în celelalte zone ale ţării.
Nelu Tătaru, Ministrul Sănătăţii: Se va verifica imunitatea. Avem o marjă în care putem calcula această imunitate cu o marjă de 95 la sută în care vom evalua trecerea României prin pandemie precum şi prognoza, evoluţia viitoare în presupusa recrudescenţă de toamnă-iarnă.
Ministrul Sănătăţii spune că nu ştie încă ce fel de teste vor fi făcute. O variantă ar fi testele rapide, care arată dacă un om a fost sau nu infectat până în acel moment. Testele care ies pozitiv vor fi dublate de testele de laborator, care indică prezența virusului în organism.
Carmen Dorobăț, medic infecționist: Din punct de vedere financiar, este absolut mai accesibilă pentru că se află cam la jumătate faţă de ceea ce înseamnă determinări PCR, în felul acesta am face o economie la determinările PCR pentru că le-am face mult mai ţintit.
Testările în masă se fac deja în Europa. Germania analizează 500.000 de probe pe săptămână, iar Marea Britanie a comandat 3,5 milioane de teste. La noi, sunt testaţi doar cei care ajung la spital.
Diana Cimpoeșu, medic șef UPU SMURD Spitalul Sfântul Spiridon, Iași: Este din punct de vedere epidemiologic, dar şi din punct de vedere al medicinei de urgenţă important să se ştie de la început care este statusul unui pacient şi pe care din circuitele făcute în spital va intra un pacient.
Şi Capitala se pregăteşte pentru o testare masivă.
Peste 20 de mii de bucureşteni vor fi testaţi gratuit în spitale sau în clinici private.
Aceştia se pot oferi voluntar dacă nu sunt în carantină şi nu au intrat în contact cu persoane diagnosticate.
Primăria Capitalei a alocat peste două milioane de lei pentru această campanie.
Gabriela Firea, primarul Capitalei: Vom lansa platforma unde se vor putea înscrie online voluntari bucureştenii care vor să fie testați cu teste normale PCR. Deci nu dintr-acelea rapide, contestate. În Bucureşti, capacitatea de testere e de peste 3.500 pe zi în spitalele noastre de stat şi cele private.
De la începutul crizei, la nivel naţional, au fost prelucrate 262.219 teste. Până acum, 15.588 de români s-au infectat cu noul coronavirus, iar numărul celor care şi-au pierdut viaţa se apropie de 1.000.