România ocupă locul doi în Europa la obezitate infantilă. Unul din doi copii are probleme cu greutatea!
Suntem ceea ce mâncăm. Din păcate însă, în România, lipsa educaţiei nutriţionale în şcoli se traduce într-o realitate cruntă.
De Redactia Observator la 12.11.2017, 22:03Suntem ceea ce mâncăm. Din păcate însă, în România, lipsa educaţiei nutriţionale în şcoli se traduce într-o realitate cruntă. Unul din doi copii are probleme cu greutatea. Alimentaţia sănătoasă rămâne în sarcina părinţilor, însă nu e o misiune uşoară.
România are o problemă cu greutate - ocupă locul 2 în Europa la obezitate infantilă. Viaţa acestor copii nu este deloc uşoară.
Maria Pavel, mama unei fetiţe: "Când mai vine de la scoala imi spune, mami, stii ce mi-a spus copilul nu stiu care? ca sunt grasă."
Chiar dacă Maria încearcă să-şi înveţe fiica să mănânce sănătos, nu este o misiune simplă. Copiii văd şi poftesc.
Maria Pavel, mama unei fetiţe: "De multe ori imi spune, mami, tu de ce nu imi pui corn la scoala? Dar tu de ce nu-mi pui, ca sunt copii care mananca eugenii sau ciocolata. Mie de ce nu imi pui lucrul asta sau de ce nu-mi dai banuti sa-mi iau."
Există însă şi alternative sănătoase şi gustoase. O spun specialiştii, care încearcă să-i educe şi pe cei mari, şi pe cei mici. Sub sloganul "Lunchbox is cool" - Pachetul cu mâncare e la modă, încearcă să le explice că educaţia nutriţională începe de acasă.
Cristiana Dima, organizatorul evenimentului: "Fiind mama, si eu, si partenera mea din aceasta asociatie, ne-am confruntat deseori cu problema pachetelului de la scoala. Ce-i mai dam copilului sa manance sanatos si sa manance."
Cristian Mărgărit, nutriţionist: "Putem porni de la gustari, fructe, pungulite cu nuci, seminte, poate fi chiar celebrul iaurt, pot fi biscuiti sau batoane de casa, cu ingrediente controlate de noi."
Mai mult, copiii trebuie să înveţe încă de mici că mâncarea nu este un refugiu.
Rodica Dumitrescu, psiholog: "El trebuie, din toate punctele de vedere, sa inteleaga ca nu acolo, in acel bol alimentar, isi rezolva problemele. Problemele sunt emotionale."
Cristiana Dima, organizatorul evenimentului: "Am avea nevoie la scoala de educatie nutritionala? Clar. Clar este nevoie de aceste ore."
Prin campania Greu în România, Observator a tras un puternic semnal de alarmă, care nu a rămas fără rezultat.
Liviu Pop a anunţat că ministerul pe care-l conduce, în colaborare cu Ministerul Sănătii, va susţine un proiect legislativ prin care educaţia nutriţională să devină materie şcolară.