România are cea mai ieftină carne din Europa, însă rămâne dependentă de import
România are cea mai ieftină carne din toată Europa! Dar şi o putere de cumpărare pe măsură. Anul trecut, preţul cărnii era cu 37 la suta sub media Uniunii Europene, potrivit Eurostat. La jumătate de Austria şi Franţa. Doar ca şi salariile sunt mai mici, iar dependenţa de import face ca orice oscilaţie de preţ să atârne greu în bugetul românilor.
De Redactia Observator la 19.08.2020, 23:20Piaţa Obor, prima parte a zilei. Furnicarul de altă dată a dispărut. Doar câţiva bucureşteni se plimbă printre tarabe. Studiază atent marfa, se uită îndelung la preţ şi abia apoi cumpără.
Statistica europeană spune însă că avem cea mai ieftină carne din toată Europa. Potrivit Eurostat, anul trecut preţurile erau cu 37% mai mici faţă de media Uniunii Europene. Preţuri aproape la fel de mici aveau şi vecinii bulgari, polonezii și lituanienii. La polul opus, cele mai mari preţuri au fost în Austria, Luxemburg, Franța și Olanda. De unde diferenţele?!
Ioan Ladoşi, preşedinte asociaţia crescătorilor de porci: In aceasta statistică intră si grăsimea, care este unul dintre elementele cele mai folosite în procesarea cărnii, fiind pe de altă parte şi una dintre elementele cele mai ieftine.
Şi la noi se consumă cu precădere carne procesată. Cifrele EUROSTAT trebuie corelate şi cu puterea de cumpărare a românilor. Suntem printre ţările europene cu cele mai mici salarii. De exemplu, în România salariul mediu net nu ajunge nici măcar la 700 de euro, în vreme ce în Austria este de patru ori mai mare.
Dar marea problemă rămâne dependenţa de import. Nu reuşim să asigurăm din producţia proprie nici măcar jumătate din necesar.
Sorin Minea, presedinte Romalimenta: Noi mai avem 30 la suta din necesar. Atâta timp cat cei care conduc nu vor rezolva problema pestei porcine africane, ideea de a creste porci în Romania e o gluma.
Şi atunci ne aducem carnea pentru grătar din străinătate. Spania, Germania sau Olanda sunt câteva dintre ţările de unde importăm masiv carne de porc. Din Maria Britanie aducem carne de vită, iar din Polonia sau Ungaria, carne de pasăre.
Numai în primul trimestru din acest an am importat aproape 120 de mii de tone de carne, în valoare de 257 milioane de euro. Am exportat însă de patru ori mai puţin: doar 27 de mii de tone.