Pandemia de coronavirus a împărțit România în două la nivel de percepție (Video)
Pandemia i-a împărțit pe români în mai multe tabere. Unii sunt convinşi că virusul există, aşa că respectă regulile. Alţii consideră coronavirusul o exagerare şi evită restricţiile. De la un simplu cetăţean şi până la cei care ne conduc, toţi au păreri ferme la care ţin cu orice preţ.
De Redactia Observator la 15.10.2020, 22:11- Peste un milion de oameni au murit, la nivel global, din cauza coronavirusului.
Puţine sunt subiectele care împart societatea în tabere adverse. La opt luni de la izbucnirea pandemiei la noi în ţară, oamenii tot nu au reuşit să se pună de acord pe marginea acestui subiect.
O mare parte din vină pentru această situaţie trebuie pusă pe seama comunicării. Sau a lipsei de comunicare de la vârf.
Alfred Bulai, sociolog: Ne aducem aminte de ministrul Sănătăţii care s-a dus în Parlament ca o floricică. Toţi ceilalţi erau mascaţi, marţieni, el era ca o floricică. Păi ce să zic eu de la Poplaca când mă uit? Am văzut diverse imagini, am văzut când în plină stare de urgenţă, când nu se ieşea din casă, au plecat oamenii în Germania că aveau aviz. Toate lucrurile astea se adună şi crează acel sentiment că e ceva neregulă.
Un alt motiv pentru care România s-a împărţit este şi lipsa de coerenţă a măsurilor. Când aveam puţine infectări, eram în stare de urgenţă cu restricţii majore. Acum, când numărul cazurilor este mult mai mare, măsurile sunt mai blânde, dar a crescut împotrivirea.
Alfred Bulai, sociolog: Vezi omul pe stradă singur şi poartă mască. Se fereşte de el. Sau îl vezi singur în maşina lui cu mască. Până la urmă e dreptul omului să-i fie frică.
Elena Tiron, psiholog: Sunt oamenii foarte sensibili la impunerea puterii. Se intră pe un teritoriu pe care ei cred că au pierdut controlul.
Şi astfel societatea se împarte în cei care cred şi cei care nu cred. Cei care poartă mască şi cei care nu. Dincolo de tabere, rămân însă faptele: la nivel mondial, peste 40 de milioane de oameni au fost confirmaţi cu Sars-cov-2 şi un milion au decedat.