Deşi suntem premianţi la nivel european la producţia de miere, românii nu sunt mari consumatori
Deşi premiantă la nivel european la producţia de miere, ţara noastră nu este şi o mare consumatoare. Marii apicultori mai mult exportă decât vând la ei acasă.
De Redactia Observator la 27.01.2020, 13:03Deşi premiantă la nivel european la producţia de miere, ţara noastră nu este şi o mare consumatoare. Marii apicultori mai mult exportă decât vând la ei acasă. Iar în ultimii ani şi comerţul exterior începe să fie ameninţat de producătorii din statele din afara Uniunii Europene, care îşi permit să vândă la preţuri mult mai mici.
Nici micii producători nu au o soartă mai uşoară: sunt nevoiți să îşi vândă marfa în târguri de profil şi bat ţara în lung şi în lat pentru a-şi găsi clienţi.
Dumitru Buzilă produce miere de 15 ani. Deşi stupina lui este în Suceava, a venit sute de kilometri pentru a-şi vinde marfa în Craiova, la primul târg apicol organizat în acest an.
Dumitru Buzilă, apicultor: Consumul de miere pe cap de locuitor este foarte, foarte scăzut. Trebuie mai multe informare ca oamenii trebuie să înțeleagă că mierea și produsele stupului sunt o adevărată bogăție și sănătate.
Potrivit asociațiilor crescătorilor de albine un român consumă în medie în fiecare an puțin peste 500 de g de miere. O statistică ce ne clasează în Coada clasamentului european și un paradox dacă este să luăm în calcul faptul că România este unul dintre principalii producători de miere din uniune.
Piaţa nu e uşoară nici pentru cei care produc la nivel industrial şi au reuşit să intre în supermaketuri.
Oamenii se tem că nu vor putea face faţă concurenţei ţărilor din afara Uniunii Europene, unde normele nu îi obligă pe producători la investiţii masive, iar costurile producţiei sunt mult mai mici decât în ţara noastră. În Ucraina, de pildă, preţul nu depăşeşte 1,6 euro pe kilogram.
Cristinel Mihăiţă, reprezentant societate apicolă: Un procesator român ca să poată să fie competitiv din punct de vedere al prețului, să fie eficient, mai jos de 2,1 - 2,2 euro pe kilogram de miere polifloră, nu se poate. Din păcate, trendul în România este ca să devenim o țară importatoare de miere.
În aceste condiții, oamenii caută să vină pe piaţă cu produse speciale şi reţete unicat. Mierea cu ghimbir a fost o adevărată atracţie la târgul din Bănie.
Producţia de miere în România se situează între 20 și 30 de mii de tone, anual, ceea ce clasează ţara noastră în primii 5 producători la nivelul UE.