România, PRIMA ţară din Uniunea Europeană în clasamentul DECESELOR din spitale care ar fi putut fi evitate
Situaţia din spitalele din România este din ce în ce mai dramatică. 70 de mii de pacienţi au murit anul trecut pe patul de spital, cu aproape 10 mii mai mult faţă de anul precedent. Ce este şi mai grav este că vorbim despre decese care ar fi putut fi evitate, iar România este prima din Uniunea Europeană în acest clasament.
De Redactia Observator la 29.08.2017, 20:36Situaţia din spitalele din România este din ce în ce mai dramatică. 70 de mii de pacienţi au murit anul trecut pe patul de spital, cu aproape 10 mii mai mult faţă de anul precedent. Ce este şi mai grav este că vorbim despre decese care ar fi putut fi evitate, iar România este prima din Uniunea Europeană în acest clasament.
A văzut cum şansa la viaţă se joacă ca la o loterie. Ştefan, un tânăr de 22 de ani, diagnosticat cu cancer la picior, şi-a privit cel mai bun prieten cum se stinge. Au fost împreună în acelaşi salon, de la spitalul Marie Curie.
"La tratament stăteam amândoi, ne încurajăm unul pe altul până când el a decedat. A fost un şoc, mi-a spus că el nu mai poate", spune, îndurerat, Ştefan Ţiru.
Cifrele sunt cutremurătoare. În 2016, 70 de mii de români au murit în spitalele la care au mers să se trateze.
România este pe primul loc în Europa la mortalitatea din spitale. Iar raporatele arată că multe dintre decese puteau fi evitate: cel puţin jumătate la bărbaţi şi o treime la femei!
Cele mai multe decese s-au înregistrat în spitalele din Iaşi, 3646 de oameni, pe locul al doilea, Cluj, cu 3367, şi Timiş, cu peste 2 mii de pacienţi decedaţi pe patul de spital.
Dacă vorbim însă despre numărul record, ajungem în Capitală, unde numărul este de aproape 10 ori mai mare.
Au fost peste 12 mii de pacienţi care au decedat anul trecut. E de aşteptat, însă, să avem asemenea rezultate pentru că mulţi dintre pacienţii care erau internaţi în unităţile medicale din ţară au fost tranferaţi la cele mai mare spitale din Bucureşti.
În Spitalul Judeţean Satu Mare, rata deceselor este cea mai mare din ţară.
"Cazuistica afecţiunilor, din păcate, la noi în judeţ, este mai crescută comparativ cu alte zone ale ţării", spun oficiali ai Spitalului din Satu Mare.
"S-au intamplat ca urmare a diverselor erori de diagnostic si tratament care ar fi putut fi evitate daca conditiile ar fi fost altele. Vorbim despre dotare despre acces la metode de investigatie moderne si de inalta performanta si despre acces la tratamente", explică Bogdan Tănase, medic chirurg.
Curtea de Conturi a descoperit că, în ultimii cinci ani, Ministerul Sănătăţii a pierdut fonduri nerambursabile de 500 de milioane de euro. Am fi putut cumpăra aparatură pentru a dota spitale mari. Dar, la noi, nici măcar bolnavii de cancer nu au prioritate. Doar un sfert dintre cei care au nevoie de radioterapie sunt programaţi la timp.
Hemoragia sistemului medical românesc este explicată şi de migraţia medicilor peste hotare, dar şi către sistemul privat.
Sunt judeţe ca Giurgiu sau Ialomiţa unde există un singur medic la o mie de locuitori. Ministrul Sănătăţii speră însă că odată cu creşterea salariilor din 2018, situaţia se va îndrepta.