România rurală dispare încet. Un sat din Sălaj, tot mai pustiu
După ce ţăranii au plecat la oraş să se angajeze în fabrici apoi copii lor au luat calea străinătăţii după Revoluţie, în urmă au rămas casele prăbuşite şi bătrânii singuri.
De Redactia Observator la 24.07.2020, 14:26- Puţinii locuitori rămaşi îşi aduc aminte cu bucurie de vremurile cand în sat erau familii care aveau şi 10 copii.
- Primarul comunei spune că de vină pentru situaţie ar fi industrializarea forţată din anii comunismului.
Într-un sat din Sălaj poţi număra localnicii pe degetele de la mâini. Aici timpul pare că stă în loc, iar puţinii oameni rămaşi îşi aduc aminte cu nostalgie de vremurile uliţele satului erau pline de copii.
Suntem în Periceiu Mic, judeţul Sălaj, un sat care oglindeşte în intregime soarta multor aşezări rurale din România. În urmă cu 30 de ani aici îşi duceau traiul aproape 80 de oameni. Acum însă mai sunt doar nouă persoane.
Printrele ele şi doamna Lenuţa. Are 80 de ani şi s-a mutat în Periceiu Mic acum mai bine 60 de ani, când s-a căsătorit.
Doamna Lenuta: Fericirea am cautat
Reporter: Ati gasit-o?
Doamna Lenuta: Am gasit, eu am fost tanara am avut 18 ani, el a avut 27.
Dar în urmă cu 3 ani a rămas văduvă şi, chiar dacă este vizitată de copiii mutaţi la oraş, spune că nu s-a obişnuit încă cu singurătatea.
Doamna Lenuta: Toti vin, nu ma pot plange. Dar stiti de ce ma plang? Ca nu sunt invatata singura. Am fost multi, multi.
Puţinii locuitori rămaşi îşi aduc aminte cu bucurie de vremurile cand în sat erau familii care aveau şi 10 copii. Mai mult, exista chiar şi o şcoală.
Primarul comunei spune că de vină pentru situaţia actuală ar fi industrializarea forţată din anii comunismului dar şi exodul tinerilor de după Revoluţie.
Boncidai Csaba - primar: Copii au fost nevoiti sa gaseasca un loc de munca in centrelel industriale. Marea majoritate au plecat la Simleu, la Zalau, la Hunedoara, la Timisoara.
Acum edilul speră să readucă oamenii tineri pe aceste meleaguri.
Boncidai Csaba - primar: Ma gandesc daca apare vreun copil iubitor de agricultura aici are posibilitate de a face si viitorul vedem in viitorii fermieri care ar putea sa dea un suflu acestei localitati.
În România s-ar părea că există aproape 130 de sate total părăsite, la care acestea se adaugă cel puţin alte aproape 200 care au sub zece locuitori.