România, sprijinită de SUA să combată traficul de persoane
România ocupă un loc de frunte atunci când vine vorba de traficul de persoane. Un raport al departamentului de stat al Statelor Unite ale Americii menţionează că autorităţile de la noi NU fac efoturi suficiente pentru combaterea acestui fenomen.
De Redactia Observator la 30.10.2020, 11:19- 430 de traficanţi de carne vie au fost cercetaţi iar 178 reţinuţi.
- Majoritatea suspecţilor fac parte din adevărate reţele internaţionale.
29 de victime ale trafciului de persoane au fost ajutate să revină în ţară în primele 9 luni ale anului. Majoritatea, copii trimişi la cerşit în ţări din Europa şi femei obligate să se prostitueze peste hotare.
Secretar de Stat MAI Bogdan Despescu: Au fost organizate 107 acţiuni operative. Au fost efectuate 299 de percheziţii docmiciale.
430 de traficanţi de carne vie au fost cercetaţi iar 178 reţinuţi. Majoritatea suspecţilor fac parte din adevărate reţele internaţionale. Victimele sunt femei cărora li se promit locuri de muncă sau sunt ademenite să se mărite peste hotare. În doar câteva luni ajung să fie şantajate, bătute şi obligate să se prostitueze.
Adrian Zuckerman ambasadorul SUA în România: Aceşti oameni promit locuri de muncă tinerelor care locuiesc în special în zonele rurale din România. Iar apoi le ademenesc să practice prostituţia în ţară, sau peste hotare.
Ieri, oficiali ai ambasadei Statelor Unite şi reprezentanţi ai organizaţiilor nonguvernamentale de peste Ocean au cerut noi garanţii autorităţilor române în lupta împotriva traficanţilor. 600 de mii de dolari vor fi investiţi în programe de prevenţie şi şcolarizarea procurorilor români.
Shawn Kohl -reprezentant International Justice Mission: Este o problemă semnificativă în ţările de destinaţie. În special în Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia şi Spania. Aici sunt multe românce, din păcate, ademenite şi traficate.
Anul trecut, numărul anchetelor în cazurile de trafic de persoane a fost în scădere iar instanţele au condamnat tot mai puţini suspecţi. Un caz de referinţă este cel de la Ţănderei acolo unde, după 10 ani, cei 25 de suspecţi au fost achitaţi pe motiv că faptele nu au existat.
Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa observator.tv@digitalag.ro.