România suferă de o lipsă acută de muncitori calificaţi
România suferă de o lipsă acută de muncitori calificaţi! Iar de vină sunt salariile mici pe care le primesc aceştia, indiferent cât de bine îşi fac treaba şi cât de productivi sunt. Simplul fapt că nu au studii superioare, îi determină pe angajatori să le dea nişte salarii jenante.
De Redactia Observator la 18.01.2017, 17:22România suferă de o lipsă acută de muncitori calificaţi! Iar de vină sunt salariile mici pe care le primesc aceştia, indiferent cât de bine îşi fac treaba şi cât de productivi sunt. Simplul fapt că nu au studii superioare, îi determină pe angajatori să le dea nişte salarii jenante.
Surprinzător, nici ingineri şi manageri nu prea mai avem.
Tot din cauza banilor. Cert este că, cine ştie bine o meserie, preferă să lucreze în străinătate.
Marian Duţă are 32 de ani şi e corporatist. După 9 ani petrecuţi în multinaţionale, vrea o nouă provocare. O caută de aproape 4 luni.
În acceaşi situaţie sunt şi alţi peste 400 de mii de români.
Cu toate acestea, peste 70% dintre angajatori spun că nu găsesc mână de lucru calificată. Cele mai căutate posturi sunt de meseriaşi, ingineri, cele din industria hotelieră şi de manageri. Cele mai multe sunt, însă, peste hotare.
Explicaţia este simplă, spun specialiştii în recrutare.
După 20 de ani în care a recrutat oameni pentru cele mai puternice companii din România, Mihaela Forgaciu şi-a fondat propria firmă de recrutare, pentru că are încredere în forţa de muncă de aici.
Sau să înveţe să se vândă pe piaţa muncii. Un candidat bine pregătit are un CV redactat profesionist, ştie cel puţin o limbă străină la nivel fluent, are telefon inteligent pe care ştie să-l folosească pentru carieră şi se perfecţionează permanent.
Talentele se păstrează în companie, spun specialiştii, plătindu-le proporţional cu aşteptările angajatorului. Măsurarea performanţei şi motivarea performanţei fidelizează angajaţii.
67 de programe de formare profesională pentru talentele căutate de angajatori au loc, în această lună, în judeţele cu cea mai mare cerere: Braşov, Mureş, Gorj, Harghita şi Galaţi.