Românii care primesc bani de la rudele din străinătate, taxați de bănci
Se bucură şi nu prea. Românii care primesc bani de la rudele din străinătate se lovesc de comisioanele mari percepute de bănci, care pot ajunge şi la 10 procente din sumele trimise.
De Redactia Observator la 26.05.2014, 17:41Se bucură şi nu prea. Românii care primesc bani de la rudele din străinătate se lovesc de comisioanele mari percepute de bănci, care pot ajunge şi la 10 procente din sumele trimise.
Mai mult, instituţiile financiare folosesc un curs de schimb nefavorbail clienţilor care pot pierde încă cinci la sută din sumele pe care le aşteaptă. Pornirile de valutişti ale băncilor, cu profituri foarte mari l-au scandalizat şi pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Doamna Pârvu primeşte de câteva ori pe an bani de la prietena ei din Italia. Nu mulţi. Şi de fiecare dată are probleme. Suma trimisă din străinătate este mai mare decât cea încasată în ţară.
Comisionul aferent tranzacţiei poate ajunge chiar şi la 10 procente în cazul sumelor mici, în funcţie de bancă şi de sistemul de trimitere a banilor. În plus banca a luat în calcul un curs de schimb mai mic, ceea ce înseamnă încă o pierdere de până la 5 la sută. Chiar şi guvernatorul BNR este revoltat de cursul de schimb perceput de bănci pentru tranzacţiile internaţionale.
Guvernatorul a aflat întâmplător cât câştigă instituţiile finaniare în acest mod, când a vrut să plătească pentru butaşii din via lui, altoiţi în Austria. Dar clienţii obişnuiţi asistă neputincioşi cum banii dispar din cont mai ales când sumele pe care le aşteaptă sunt mici.
Iar comisioanele pentru tanzacţiile în valută se adaugă celor obişnuite precum retragerea de numerar de la bancomat. În total, o familie care are venituri lunare de 2.000 de lei şi primeşte de la rudele din străinătate încă 300 de euro plăteşte băncilor peste 150 de lei.