Romanii achizitioneaza apartamente prin rate de la dezvoltatori
Numarul celor care cauta o casa si sunt refuzati de banci este in crestere, iar institutiile financiare cauta orice scapare din dosarul de creditare. Asa ca multi romani se duc direct la cel care le vinde casa si ii cer un imprumut
De Redactia Observator la 16.05.2013, 17:02Desi puteti face asta, trebuie sa aveti grija. Constructorii nu fac cadouri.
Bogdan locuia cu parintii si a vrut sa-si cumpere propria casa. Nu avea toti banii asa ca s-a dus la banca. Raspunul institutiei financiare s-a lasat asteptat si pentru ca se grabea, tanarul a decis sa plateasca rate direct la dezvoltator. "Am un apartament de doua camere cu un pret de aproximativ 59.000 de euro, am dat un avans de 30 la suta si m-am putut muta imediat pentru ca apartamentele sunt finalizate", a povestit clientul. Pentru restul de 42.000 de euro, va plati rate la constructorul locuintei timp de 10 ani, fara dobanda. Asta inseamna o rata lunara de 350 de euro. Daca s-ar fi dus la banca, ar fi platit un avans similar, dar perioada de rambursare a creditului ar fi fost de trei ori mai mare- 30 de ani. Ce-i drept, ratele lunare n-ar fi depasit 230 de euro dar, adunate, ar fi dublat suma care trebuie returnata bancii.
Pentru ca numarul celor care aleg sa plateasca rate direct la dezvoltator e tot mai mare, constructorii au oferte cat mai diverse. Este si exemplul unui apartament nou cu trei camere din estul Capitalei pentru care constructorul cere 89.000 de euro. "Cu un avans de minim 25% cu rate egale care pot fi la nivelul unei rate lunare pe care o imprumuti de la banca de minim 300 de euro si restul dupa cei trei ani de zile", a spus Alina Necula, director marketing dezvoltator.
Exista insa si dezavantaje ale ratelor pentru casa platite direct la dezvoltator: pe langa perioda scurta de creditare si rate mai substantiale, riscul de a pierde casa in caz de neplata este mai mare. Daca sarim o rata lunara este posibil ca dezvoltatorul sa ne execute mult mai repde decat ar face-o banca. Dezvoltatorii spun ca intre cinci si 10 la suta dintre clientii lor aleg ratele direct la constructor in defavoarea bancii.