Românii nu mai vor să se întoarcă la birou nici după ce trece pandemia
Românii nu mai vor să se întoarcă la birou nici după ce trece pandemia. Confortul propriei case i-a convins că munca de la distanţă e mult mai bună. Le aduce economii în plus şi îi face mai productivi. Aşa că 9 din 10 angajaţi români îşi doresc să poată lucra total sau măcar parţial de acasă şi după ce se relaxează restricţiile.
De Redactia Observator la 04.04.2021, 20:06- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Cornel e director de achiziţii în cadrul unei companii IT. L-am surprins chiar în timpul unei şedinţe de lucru. Dar nu de la birou, ci de pe canepeaua de acasă. l
Cornel Eşanu: Lucrul de acasa e avantajos. Mai facem o pauza, ne punem o cafea, luam o gustare, daca e necesara. Deci sunt ceva avantaje ale lucrului de acasa.
Aşa că nu ţine neapărat să se întoarcă în birou.
Cornel Eşanu: Eliminăm timpul pierdut în trafic, atât dimineața cât și seara. Ești mult mai concentrat pe ceea ce faci, nu ești întrerupt la fel de des, cum erai în momentul în care erai în colectiv, la birou.
România se află pe locul 4 la nivel mondial în ceea ce privește muncă de acasă. 41% dintre angajații de la noi nu vor la birou nici după ce trece pandemia. Media globală e de 24%. Iar 48% dintre români preferă varianta hibrid, în care să combine muncă d ela distanţă cu cea de la birou.
Corina Diaconu, manager agenție recrutare: Lucrul de acasă e un avantaj competitiv pe care companiile îl folosesc că să aleagă candidați. că atare, acele organizații care pot să ofere lucru de acasă sau lucru în sistem hibrid au șanse reale de a atrage mai mulți candidați.
Adriana Arhire, CEO companie IT: Am avut multe surprize plăcute în care de acasă au avut un randament mult mai bun, deoarece au fost mult mai concentrați.
Există însă şi dezavantaje mari ale muncii de acasă.
Angajată: Limiteaza foarte mult posibilitățile de mișcare, de socializare și pentru mine nu e o opțiune bună.
Angajat: Nu mi se pare o idee bună să lucrezi numai de acasă. Omul e făcut să interacționeze și cu alții.
În prezent, firmele nu sunt obligate să raporteze numărul de angajaţi care lucrează de acasă. Datele venite de la Ministerul Muncii arată că sunt 380.000 de contracte înregistrate pe telemuncă.