Romanii saraci se transforma in cobai
Saraci si disperati, romanii se transforma in cobai, pentru un pumn de bani. Se inscriu la tot felul de teste, cele mai multe dintre ele indoielnice
De Redactia Observator la 07.06.2013, 19:36Nimeni nu le spune ce produs testeaza si nici nu se verifica riguros starea de sanatate a pacientului. Li se spune, insa, cat castiga.
Prima grija a medicului este sa isi linisteasca pacientul. Nu se bazeaza pe teste sau analize medicale, ci mizeaza pe increderea si nevoia de bani a clientului - cobaiul uman.
"Nu exista un risc de a dezvolta o reactie alergic, insa, evident, ca la orice produs, este bine sa fie facuta o testare in plus", explica Ana-Maria Dumitrescy, medic dermatolog. Dar medicul se multumeste sa afle informatiile pretioase din gura pacientului. Iar daca viitorul cobai este mai curios, personalul medical se eschiveaza rapid si mizeaza pe latura financiara.
Corneliu Nedelcu a ascultat si el de indicatiile medicului. A devenit cobai, dar nu s-a simtit mai bine. "Mi-a spus ca este un medicament nou, revolutionar, nu mi l-a specificat si mi-a spus ca va da rezultate. Am acceptat cateva sedinte, dupa care am inceput sa am probleme cu ochiul drept", a explicat acesta.
In urma tratamentului, Corneliu si-a pierdut complet si definitiv vederea cu ochiul drept. "Ulterior am aflat ca medicamentul de care doamna s-a prevalat sa-mi spuna cum se numeste, era si era un medicament care se folosea experimental in tratamentul oftalmologic". Pacientul a incercat sa-si capete dreptatea in instanta, dar dosarul s-a intors la Parchet.
Cu toate acestea, odata cu intrarea in Uniunea Europeana, numarul studiilor clinice au scazut in Romania. Regulile au devenit mult mai stricte in cazul testarii pe cobai umani.