OBSERVATOR SPECIAL! Romanilor le lipseste simtul civic
Sa ai o dizabilitate in Romania, ajungi in pragul disperarii. Cel putin in cazul persoanelor cu handicap locomotor
De Redactia Observator la 14.08.2013, 21:51Flavian are 26 de ani si o poveste care incepe simplu si continua complicat. "Acum sase ani de zile am facut o operatie la coloana, de scolioza. Operatia nu a decurs asa cum trebuia. De atunci, sunt utilizator de fotoliu rulant", a spus tanarul.
Cu toate acestea, Flavian a decis sa-si duca viata ca un om normal. "Fac si sport, joc tenis de camp in scaun rulant. Voi merge si in competitii internationale, am participat si la competitii nationale, in tara. Sportul vindeca mintea, ca sa zic asa si te ajuta sa treci peste orice, in viata", s-a incurajat barbatul.
Adevarata provocare pentru Flavian a fost mutarea in Bucuresti. Dar a invins, inca o data. "Pentru mine, in Bucuresti, acum, nu mai e o problema. A fost la inceput, m-am acomodat cu aglomeratia, cu nebunia. Lumea din Bucuresti nu te ajuta, nici nu am mari asteptari de la ei, dupa cum i-am vazut eu. Sunt foarte grabiti, lumea se grabeste. Ce atata graba, nu stiu. Dar banuiesc ca aici timpul inseamna bani pentru ei", mai spune Flavian.
Orase mari si aglomerate sunt si in Canada. Doar ca acolo exista ceea ce se numeste "simt civic". "Nu te ajuta foarte multa lume, nici nu te intreaba macar daca ai nevoie de ajutor si nu sunt foarte saritori. Sunt mai reci asa, un pic, bucurestenii. Oameni de varsta a treia, mai roaga sa ma ajute, dar daca il vezi ca e mai subrezit ca tine, parca nu prea iti vine sa il lasi", a marturisit tanarul.
Cu ajutorul lui Flavian, am testat - pentru o zi - simtul civic al bucurestenilor. Rezultatul experimentului poate deprima pana si cea mai vesela persoana din lume. "A fost o zi. Bine, ma asteptam la lucrul asta, sa nu sara toata lumea din metrou sa ma ajute. A fost o singura persoana care a fost mai amabila si mai draguta, sa sara in ajutor. In rest nu ma asteptam la foarte multa lume care sa sara in ajutor", a spus barbatul, obisnuit cu ideea.
Tot in acest fel, am aflat si problemele majore pe care le intampina cei aflati in situatia lui Flavian. "Cea mai mare o intampinam la R.A.T.B. Bine, aici, la metrou, unele lifturi sunt functionale, totul e adaptat. Cu metroul ne descurcam cat de cat bine, numai cu lifturile, ca nu prea le gasim, le cautam asa, sunt ascunse, dar totusi e bine ca s-au facut si exista accesibilizare", a spus acesta.
Mai mult decat atat, statul a luat si singurul sprijin al celor aflati in situatia lui Flavian. "Ni s-a taiat dreptul la insotitor. Nu mai avem insotitor de drum si asta vreau sa spun public, pentru ca toti soferii de R.A.T.B, cand coboara si ii rog sa imi lase rampa, ma intreaba unde mi-e insotitorul de drum. Eu nu am insotitor, pentru ca statul a vrut ca eu sa nu am insotitor. Mi l-a dat afara", a spus, suparat, Flavian.
Cu bune, cu rele, Flavian isi duce viata mai departe si nu ocoleste nicio provocare. S-a refugiat in sport, iar cel mai mare vis al sau este sa castige o competitie internationala de tenis de camp, in fotoliu rulant. Pentru asta, Flavian recunoaste ca e foarte mult de munca, dar ambitia sa este una de admirat.