Ministerul Agriculturii ajută legumicultorii să scoată primele roşii
Sunt crescute în solarii doar cu îngrăşământ natural şi provin de la producători care au beneficiat de ajutorul Guvernului prin programul "Tomate". Cu banii de la stat, aceştia au investit în echipamente care să-i ajute să iasă cât mai repede cu marfa pe tarabe.
De Redactia Observator la 22.05.2019, 22:18Sunt crescute în solarii doar cu îngrăşământ natural şi provin de la producători care au beneficiat de ajutorul Guvernului prin programul "Tomate". Cu banii de la stat, aceştia au investit în echipamente care să-i ajute să iasă cât mai repede cu marfa pe tarabe. Ministerul Agriculturii alocă anul acesta 50 de milioane euro, cât pentru aproape 17.000 de legumicultori.
Primele roşii româneşti, dulci şi aromate, au ajuns în pieţe. Sunt crescute în solarii doar cu îngrăşământ natural şi provin de la producători care au beneficiat de ajutorul Guvernului prin programul "Tomate". Cu banii de la stat, aceştia au investit în echipamente care să-i ajute să iasă cât mai repede cu marfa pe tarabe. Ministerul Agriculturii alocă anul acesta 50 de milioane euro, cât pentru aproape 17.000 de legumicultori.
3.000 de euro pentru fiecare 1.000 de metri pătraţi plantaţi cu roşii
De mai bine de două decenii, această familie din Hudum, judeţul Botoşani, trăieşte din cultivatul roşiilor. Pentru ei, programul "Tomate" a venit ca o gură de oxigen. Astăzi, au scos la vânzare primele roşii 100% româneşti.
Acest legumicultor cultivă mai mult soiuri olandeze. Dă însă asigurări că savoarea roşiilor depinde doar de solul în care sunt plantate.
Mihai Ailenei, legumicultor: Roşiile sunt cu gust de pământ românesc. Dacă sămânţa e de olanda, nu vă gândiţi că gustul e de Olanda. Este o roşie naturală crescută în pământ cu gunoi de grajd şi chiar suntem mândri de ce produse avem
Un gust care merită toţi banii, spun cei care au trecut deja pe la tarabe. Un kilogram de roşii costă 20 de lei, la fel ca anul trecut. Acceptabil, spun producătorii care, dacă nu s-ar fi înscris în programul guvernamental, ar fi fost nevoiţi să-şi vândă marfa chiar şi cu 40 de lei kilogramul pentru a-şi acoperi cheltuielile.
Producătorii de tomate primesc, anual, un sprijin financiar din partea statului de 3.000 de euro pentru fiecare 1.000 de metri pătraţi de sere cu roşii. Pentru a primi banii, trebuie să vândă însă două tone de tomate. Enorm, în condiţiile în care nu există o piaţă de desfacere suficient de mare. Aşa se face că anul trecut roşiile au ajuns hrană pentru animale, în Dolj.