Roşiile cherry câştigă tot mai mult teren în faţa celorlalte soiuri (Video)
Roşiile cherry cuceresc rapid piaţa de tomate din România. Mulţi români spun că au descoperit gustul lor în concediile din străinătate. Iar producătorii români au văzut imediat oportunitatea.
De Redactia Observator la 10.06.2019, 21:59Roşiile cherry cuceresc rapid piaţa de tomate din România. Mulţi români spun că au descoperit gustul lor în concediile din străinătate. Iar producătorii români au văzut imediat oportunitatea. Mai ales că roşiile cherry pot fi recoltate inclusiv iarna, sunt şi de două ori mai scumpe decât cele tradiţionale şi sunt extrem de apreciate de chefi în restaurante.
Robert şi tatăl său au gustat prima dată roşiile cherry într-un concediu în Grecia. În câteva luni, roşiile preferate erau deja în pământ românesc. Numai anul trecut, din această seră din Bihor s-au vândut 80 de tone.
Robert Muntean, administrator: Am ales productia de rosii cherry datorita productivitatii mult mai mari. Noi cultivam pe o perioadă de 9 luni fata de 2 luni in camp.
Producătorilor români le este tot mai greu să facă faţă cererii. Mai ales după ce clienţii lor au descoperit diferenţa dintre roşiile cherry din import şi cele cultivate la noi.
Valentin Muntean director: Toti producatorii de rosii cherry fac combatere biologica nu prin stropiri. Nefolosind pesticide si insecticide, rosiile capata un alt gust, o alta potenta privind calitatea.
Un kilogram de roşii cherry se vinde, în medie, cu 15 lei în supermarketuri. Pe timp de iarnă, chiar 20. Uneori, preţurile sunt duble faţă de cele ale tomatelor obişnuite.
Client: E foarte important sa fie romanesti si ceea ce-mi place e ca le gasesc si iarna.
Roşii sau galbene, dar deosebit de parfumate şi de dulci, roşiile cherry sunt mai bogate în antioxidanţi şi vitamina C decât tomatele tradiţionale. Iar aspectul lor deosebit pune la încercare şi imaginaţia bucătarilor din restaurantele de lux.
Calin Brata - bucătar restaurant 5 stele: Miros extraordinar de proaspat si de rosie cherry. Nu se desprind nu cad semintele nu curge zeama au o tinuta ferma si se pot folosi atat la plating, cat si la gatit.
Clienta restaurant: Chiar daca au fost puse ca si decor arata foarte apetisant si am gustat sunt extraordinar de gustoase aromate si sunt si crocante. Au un aer de Italia intr-adevar.
Şi pentru că le merge atât de bine, legumicultorii sunt hotărâţi să aducă în ţară şi alte soiuri de roşii cherry, cum ar fi cele curcubeu.