Rudele unor pacienți de la spitalul din Suceava povestesc dramele trăite
Fiecare nouă zi aduce o măsură extremă în România: astăzi, Spitalul Judeţean din Suceava a fost militarizat! Este urgenţă naţională şi autorităţile încearcă să ţină situaţia sub control.
De Redactia Observator la 02.04.2020, 20:29- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
- Copiii unor pacienți de la spitalul din Suceava povestesc dramele trăite
- Povestitorii reclamă momente cumplite trăite de pacienți
Fiecare nouă zi aduce o măsură extremă în România: astăzi, Spitalul Judeţean din Suceava a fost militarizat! Este urgenţă naţională şi autorităţile încearcă să ţină situaţia sub control. Spitalul va fi condus de un colonel de armată, după ce managerul a renunţat la funcţie după doar o săptămână. Între timp, în România niciun judeţ nu a scăpat de coronavirus. Iar bilanţul creşte încontinuu: 94 de morţi, 278 de cazuri noi şi peste două mii 700 de infectaţi. O treime dintre bolnavi sunt în Suceava. Haosul din spital este descris deopotrivă de medici şi de pacienţi.
Klaus Iohannis, președintele României: Este corect, este oportun şi este necesar să se introducă proceduri militare, deci o militarizare a spitalului, pentru a reveni foarte rapid la o normalitate.
Spitalul din Suceava este condus, de astăzi, de un colonel. Daniel Ionuţ Derioiu este medic militar şi a fost transferat de la Braşov. Seara trecută, managerul unităţii şi directorul medical şi-au depus demisiile.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Noi am fost pregătiţi cu o echipă nouă şi am căutat o echipă care poate să pună o ordine şi o rigoare în tot ce se întâmplă.
Ordine şi rigoare a cerut ministrul Sănătăţii, care s-a deplasat la Suceava pentru a doua oară în ultima săptămână. Secretarul său de stat va rămâne acolo până ce lucrurile se schimbă. În bine.
Despre cât de rău e acum vorbesc medici şi pacienţi.
Doi fraţi au povestit pentru Observator tragedia pe care o trăiesc. Au aflat astăzi, de la pacienţi, că tatăl lor a murit în spital.
Adrian Matei, fiul unui pacient din Spitalul Județean Suceava: Aseară mi-a zis că îi e uscată gura şi nu a băut apă de nu ştiu câte zile. Se simţea rău. Mai avea doi colegi în cameră. Azi dimineaţă m-au sunat şi au zis că nu mai este.
Adrian este în Germania, iar fratele lui e în carantină în ţară, după ce s-a întors din străinătate. Aşa că niciunul dintre ei nu se poate ocupa măcar de înmormântare... Disperaţi, cer ajutorul.
Adrian Matei, fiul unui pacient din Spitalul Județean Suceava: Mama e singură acasă şi bolnavă şi ea cum e. Cum să încercăm să ajungem acolo, să ne ocupăm acum dacă s-a întâmplat asta?
Acelaşi spital, o altă dramă.
Ruben Perju, fiul unui pacient din Spitalul Județean Suceava: Tata avusese, când l-a luat salvarea, aproape de 500 glicemia... El a ajuns la spital, băgat pe o secţie de covid, unde se tratează covidul, dar fără simptome. Dar pe parte de glicemie, efectiv, nu s-a ocupat nimeni de el.
Tatăl lui Ruben are 61 de ani. Este diabetic şi, luni, a fost dus de urgenţă la Spitalul Judeţean. Două zile şi două nopţi, spune fiul lui, nimeni nu i-a administrat tratamentul vital. Insulina.
Ruben Perju, fiul unui pacient din Spitalul Județean Suceava: Mie mi s-a transmis, timp de trei zile, de la cinci asistente şi doi medici că situaţia lui tata e stabilă. Când aveam norocul să reuşesc să schimb două vorbe cu tata... În cel mai bun caz îmi spunea: nu sunt bine. Şi atât. Nu a fost testat pentru acest virus Eu nu blamez medicii. Medicii, săracii, sunt câte unul pe secţie...
Paradoxal, bărbatul şi-a dedicat ultimele săptămâni pentru a ajuta medicii din ţară. A produs mii de viziere la fabrica lui pe care le-a donat spitalelor.
Ruben Perju, fiul unui pacient din Spitalul Județean Suceava: Acum câteva zile eram foarte ok, produceam viziere pentru medici, acum stau numai în telefoane...
În Suceava, singurul oraş complet închis din România, sunt acum cei mai mulţi pacienţi cu Covid. 700. 200 dintre ei sunt medici. O asistentă, fiica unei paciente din Spitalul Judeţean Suceava, spune că a aflat "pe surse" că mama ei a fost testată pozitiv.
Asistent medical din Spitalul Județean Suceava: Vineri seara i-au făcut testul, dar oficial nu ne-a anunţat nimeni dacă e pozitivă sau nu e pozitivă. Noi tot aşa, prin neamuri, prin asistente, am aflat că e pozitivă, ca noi să stăm acasă. Absolut nimeni n-a venit la ea să îi spună că e pozitivă.
În tot acest timp, în curtea Spitalului Judeţean fac coadă maşinile mortuare. Peste 30 de oameni diagnosticaţi cu covid 19 au murit, până acum, acolo. Şi cifrele nu se mai opresc...