Rudele pacienților cu COVID-19 în stare gravă caută cu disperare soluții, în lipsa locurilor la ATI
"Am nevoie urgentă de un loc la Terapie Intensivă!". Auzim deja zilnic asta din partea celor disperaţi că îşi pierd rudele, bolnave în stare gravă. Autorităţile ne asigură că fac faţă pandemiei, dar realitatea este că sistemul sanitar este depășit. Ca şi în cazul marilor arşi, familile au început să îşi ducă bolnavii de coronavirus in străinătate, pe cheltuiala lor. România a depăşit astăzi pragul de 400.000 de infectări. Peste 9.000 de îmbolnăviri au fost raportate în ultimele 24 de ore.
De Ema Schweninger la 20.11.2020, 20:55- Cu secțiile de Terapie Intensivă sufocate, pacienții caută soluții pe cont propriu
- Dacă ar fi să ne luăm după declaraţiile oficialilor, situaţia este sub control
- Bilanț negru: 9.272 de români au fost diagnosticaţi cu COVID-19 în ultimele 24 de ore
Ştefana Costea, fiica pacientului: În zona aia era împreună cu mama de trei zile. Şi au stat împreună acolo făcându-li-se doar un tratament minimal şi fiind monitorizaţi. Mamei mele i s-a găsit un loc, ieri, la TBC. Pe când tata stă acolo, la o formă atât de gravă şi saturaţie mică, fără să se facă nimic. Şi pentru un animal faci. Cred că a fost lăsat pentru că este bătrân.
De data aceasta, cazul şi-a găsit şi o rezolvare. Tatăl femeii va ajunge la Spitalul Judeţean Ilfov.
Astfel de mesaje disperate sunt tot mai multe. Rudelor celor internaţi în stare gravă nu ştiu cui să mai ceară ajutor. Ar face orice să găsească un loc la Terapie Intensivă pentru cei dragi. Odată ajunşi acolo, salvarea nu este garantată. Linia dintre viaţa şi moarte e aproape invizibilă. Gabriel Rotaru s-a vindecat de COVID-19 dar nu va uita niciodată ce a văzut şi a simţit în cele zece zile cât a fost la ATI.
Gabriel Rotaru, pacient: Nu ştiu dacă am închis ochii, dacă am reuşit să dorm două ore pe noapte pentru că auzeai din secundă în secundă aparatele şi colegii de suferinţă. Unul urla, unul să îşi smulgă. Am clacat şi mi-am smuls şi eu masca de oxigen.
Celor internaţi aici, zilele li se par fără sfârşit. Inima şi gândurile le-o iau razna de fiecare dată când unul dintre colegii de salon pierde bătălia cu virusul.
Reporter: Ce a fost cel mai greu din ce aţi văzut acolo?
Gabriel Rotaru, pacient: Când vedeam dimineaţa că mai pleacă un coleg de salon de la ATI. Pleacă în sac.
Reporter: La ce va gândeaţi?
Gabriel Rotaru, pacient: Că aş fi putut eu să fiu în locul lor.
1.139
pacienţi internaţi acum la Terapie Intensivă
Printre ei, şi Mihai, de la 3 Sud Est. E în stare gravă şi a fost transferat de la Spitalul din Mangalia la Medgidia.
Aproape toate secţii de ATI din ţară sunt pline, aşa că pacienţii sunt transferaţi dintr-un oraş în altul cu ambulanţele şi avioanele. Ieri, 5 bolnavi au fost duşi din Bucureşti la Bacău şi Iaşi cu avionul. Trei dintre ei au devenit instabili în timpul zborului şi au avut nevoie de îngrijiri speciale. Sistemul medical îşi arată limitele iar medicii fac eforturi uriaşe să ajute toţi bolnavii.
Bogdan Oprița, şeful UPU-SMURD, Spitalul Floreasca: Am ajuns să lucrăm din 24 cu 24. În tura de dintre cele două gărzi, în ziua liberă. Ei din tura liberă efectuează această activitate de transport.
La Spitalul Victor Babeş din Capitală, toate cele nouă paturi sunt ocupate iar conducerea unităţii face planuri pentru extinderea capacităţii cu 15 locuri.
Simin Florescu, director medical, Spitalul Victor Babeş: Suntem tot timpul în situaţia de a avea pacienţi care se agravează în spital pe care medicii ATI-işti îi evaluează în saloanele în care se află şi, în măsura în care avem posibilitatea să îi aducem în Terapie, îi aducem. Dacă nu, apelăm la Centrul Naţional.
Şi la Spitalul Floreasca sunt ocupate toate paturile din secţia ATI-COVID. Un pacient intubat şi ventilat mecanic e internat de trei zile în unitatea de primiri urgenţe. Iar alţii au fost transferaţi la Medgidia sau Bârlad. Problema e că la urgenţă ajung tot mai mulţi pacienţi suspecţi că sunt infectaţi. Acum sunt 11, dar trebuie căutate permanent soluţii.
Dacă numărul cazurilor de Covid-19 va creşte foarte mult va fi montat un cort pentru tratarea pacienţilor lângă Spitalul Floreasca. Adică pe şosea. Iar circulaţia va fi restricţionată.
Ludovic Orban, premierul României: La nivelul Bucureştiului urmează să se disponibilizeze, în cursul săptămânii viitoare, mai multe paturi ATI la Spitalul Malaxa, la un spital privat, 30 de paturi. Acelaşi lucru se întâmplă şi în ţară.
Situație "sub control", bolnavii povestesc momente cumplite
Dacă ar fi să ne luăm după declaraţiile oficialilor, situaţia e sub control. Poveştile bolnavilor descriu însă situaţii de-a dreptul dramatice în spitalele COVID.
"Am ajuns la Balş, nu erau locuri nici la camera de gardă, full tot. Aveam două variante: Chitila sau scaunul! Am vrut să rămân pe scaun. Aşa a rămas. Din analizele de sânge reiese faptul că aveam o coagulare a sângelui foarte mare. Valori de cinci ori mai mari şi am o suspiciune de cheaguri de sânge pe plămâni. S-a schimbat tura. A venit o doctoriţă pâinea lui Dumnezeu. Aveam deja minimum 12 ore de stat pe scaun cu O2 la nas. Mi-au făcut tratament cu injectabil subcutanat cu anticoagulant şi intravenos cu antiinflamator. În 30 min am renunţat la O2 că mă simţeam bine cu saturaţie 95 fără O2. Am refuzat transferul la Roşiorii de Vede şi am "găsit" un loc la Nasta", a scris Marcu Octavian, pe Facebook.
Situaţia critică din spitalele româneşti determină familiile pacienţilor să ia uneori decizii radicale. Aşa s-a ajuns la situaţia ca mai multe persoane internate la Sibiu să fie transferate cu avioane private în Germania.
9.272 de români au fost diagnosticaţi cu COVID-19 în ultimele 24 de ore. Cele mai multe cazuri au fost raportate în Bucureşti, Cluj şi Ilfov. 160 de pacienţi cu COVID-19 au murit în ultima zi. 151 aveau şi alte probleme de sănătate.