A doua zi de Rusalii, prilej de întoarcere la tradiții (Video)
Zi de vacanţă pentru cei mai mulţi dintre români, lunea cunoscută în popor drept a doua zi de Rusalii a fost prilej de întoarcere la tradiţii în numeroase comunităţi din ţară.
De Redactia Observator la 18.06.2019, 10:57Zi de vacanţă pentru cei mai mulţi dintre români, lunea cunoscută în popor drept a doua zi de Rusalii a fost prilej de întoarcere la tradiţii în numeroase comunităţi din ţară. În Mureş tinerele care s-au căsătorit în ultimul an ies la dans cu alţi bărbaţi, în timp ce soţii lor încearcă să le răscumpere. Iar într-o comună din Bistriţa, un animal împodobit e scos la plimbare pe uliţe pentru a alunga spiritele rele. Ce înseamnă udatul nevestelor şi Înstruţatul Boului, vedeţi în materialul următor.
În localitatea mureşeană Hondac, în a doua zi de Rusalii are loc Udatul Nevestelor. Un ritual creditat cu puterea de a aduce fertilitate şi prosperitate pentru femei respectat cu sfinţenie în fiecare an.
Tinerele căsătorite în anul care s-a scurs de la ultima sărbătoare de Rusalii dansează acum cu alţi bărbaţi , în timp ce soţii lor le supraveghează îndeaproape pentru a le putea răscumpăra.
Localnic: Jocul tradiţional se face până la Valea Gurghiului unde ajung nevestele şi acolo se udă pentru a avea multă sănătate, să fie frumoase. În faţă joacă, bineînţeles, o nevastă care a avut nunta anul trecut, iar dacă soţul ei nu plăteşte bine pentru ea, cine o joacă îi dă drumul pe vale.
Pe malul apei are loc şi răscumpărarea doamnelor de către soţii lor.
Un obicei poate şi mai vechi, încă de pe vreme romanilor are loc şi astăzi în Bistriţa Năsăud. Înstruţatul boului.
În Căianu Mic, la doi paşi de oraşul Beclean, după Sfinta Liturghie, un bou este împodobit cu ştergare tradiţionale şi, purtând o cunună de flori în formă de cruce, pornește dintr-un capăt al satului până la casa celui mai bun gospodar.
În același timp, tineri purtând măști trebuie să cutreiere pe străzi și în curțile oamenilor căutând fetele care nu sunt încă măritate. Din peisaj nu lipsesc nici personajele malefice.
O sărbătoare mai aromată a avut loc în a doua zi de Rusalii şi în Lereşti, Argeş. Gospodinele de aici s-au întrecut într-un inedit festival dedicat. covrigului cu ou.
Evenimentul este la a 12-a ediţie şi a fost şi de data asta prilej de răsfăţ cu covrigi, dar şi cu bulz şi grătare.