Rușii lipoveni sărbătoresc Crăciunul. Tradiţiile şi obiceiurile, respectate cu sfinţenie
Lipovenii din România sărbătoresc Crăciunul! Au ţinut tot Postul, aşa că astăzi au întins mese lungi, la care şi-au invitat familiile şi prietenii. Însă nu s-au apucat imediat de mâncat. Întâi au cântat colinde, după care au spus rugăciuni.
De Andreea Filip la 07.01.2020, 23:14Lipovenii din România au întins mese lungi, la care şi-au invitat familiile şi prietenii. Însă nu s-au apucat imediat de mâncat. Întâi au cântat colinde, după care au spus rugăciuni.
Femeile, bărbaţii şi copiii din Sarichioi au participat la slujbe îmbrăcaţi în straiele de sărbătoare. Oamenii s-au rugat continuu în biserica. Pentru lipoveni, Crăciunul înseamnă, mai presus de orice, credinţă.
Lipovenii din România sărbătoresc Crăciunul
De la biserică, lipovenii au plecat spre case, unde au umplut mesele cu bucate specifice. Dar nu s-au aşezat la masă, până când nu s-au rugat din nou. După un post strict până la Crăciun, lipovenii nu s-au abţinut de la niciun preparat.
Irina Fedot, lipoveanca: Răcitura este specificul Crăciunului care e baza, după aia vin sarmalele, friptura de pasăre, de porc.
Alina şi Alex Filip sunt o familie aparte. Ea este lipoveancă, iar Alex se poate considera norocos pentru că poate sărbători de două ori Crăciunul. Şi pe stil vechi, şi pe stil nou.
Alex Filip: Mă regăsesc complet în toate tradiţiile şi obiceiurile lipoveneşti şi mă bucur că sunt aici şi că trăiesc aici.
În timpul mesei, la uşă apar colindătorii, aşa cum spune tradiţia. Aceştia interpretează cântece care vestesc naşterea Domnului.
Alexandra Listrat, colindător: Mă simt foarte mândră că am reuşit să-l învăţ şi sper că, cu timpul, să înveţe şi copiii mei acest colind şi să-l ducă mai departe.
Hainele tradiţionale joacă şi ele un rol important. Femeile poartă mândre rochiile moştenite de la bunici şi străbunici.
Fetele sau doamnele poartă rochii sau fuste, obligatoriu să fie până în pământ sau să depăşească nivelul genunchilor, coatele să fie acoperite şi părul să fie acoperit de un batic.
În România, peste un milion de lipoveni sărbătoresc Crăciunul de stil vechi. Cea mai numeroasă comunitate din ţară se află în Sarichioi, judeţul Tulcea.