Comisia Europeană ar putea impune un salariu minim unitar
Salariul minim pe economie ar putea ajunge anul viitor la 2000 de lei. Net. O veste aparent bună pentru cei 1,7 milioane de români plătiţi cu salariul minim. Însă mulţi ar putea rămâne fără loc de muncă, pentru că multe afaceri nu ar mai fi profitabile şi patronii vor fi nevoiţi să dea oameni afară sau chiar să pună lacătul pe uşă.
De Andra Mitu la 17.09.2020, 22:55- Salariul minim net în România este 1.346 de lei.
- Salariul minim net ar putea ajunge în România la circa 2.000 de lei.
1.346 de lei. Atât este acum salariul minim net în România. O treime din cei 5,5 milioane de salariaţi primesc aceşti bani în fiecare lună. Brutul, suma plătită de patron, este 2.230 de lei. Adică aproape 460 de euro.
În Uniunea Europeană, salariul minim variază între 312 euro, în Bulgaria, și 2.142 de euro, în Luxemburg.
Şase ţări membre nu aplică salariul minim, însă liderii europeni insistă pentru o legislaţie unitară.
Ursula Von Der Layen: Am văzut în multe state membre că un salariu minim atent negociat a garantat locurile de muncă şi a creat corectitudine, atât pentru muncitori, cât şi pentru companiile care îi apreciază cu adevărat.
Nu va fi o sumă fixă, ci un procent din salariul mediu pe economie. Sindicatele insistă pentru 60%. Ce ar însemna în România? Salariul mediu brut este 5.764 de lei, potrivit datelor oficiale. 60% înseamnă 3.458. Brut. Adică 2.027 de lei net.
Dan Schwartz, consultant fiscal: Ar genera dezastru economic pentru ţările mai puțin dezvoltate din Uniunea Europeană. Ar pune o povară salarială suplimentară pe umerii companiilor mici și mijlocii. Asta nu înseamnă altceva decât o omorâre a acestora. Nu le ajută, le distruge.
Pentru angajatori, efortul ar fi considerabil. Cheltuielile cu forţa de muncă ar creşte cu 50%. Cele mai afectate domenii ar fi HoReCa şi industria textilă şi de încălțăminte, unde aproape toţi angajaţii sunt plătiţi cu salariul minim.
Dragoş Petrescu, proprietarul unui lanţ de restaurante: Consider că salariul minim din România trebuie să fie diferențiat în funcție de zonele în care să fie aplicat. Acele unități private sau de stat care funcționează în acele zone defavorizate vor trebui să închidă porțile dacă vor fi nevoite să plătească un salariu minim la nivelul celui din București.
Toate economiile din Est ar putea suferi, pentru că multe companii și activități economice sunt competitive în prezent tocmai datorită salariilor mai mici ca în Vest.