Săli de curs cu miros de mucegai la un liceu din Buzău
Aproape 400 de elevi ai unui liceu din Buzău au învaţăt, câte şase ore pe zi, în săli de clase pline de igrasie, mucegai şi condens! Totul a ieşit la iveală după ce la sfârşitul anului trecut un videoproiector s-a prăbuşit chiar în timpul orelor de curs.
De Redactia Observator la 05.02.2019, 19:34Aproape 400 de elevi ai unui liceu din Buzău au învaţăt, câte şase ore pe zi, în săli de clase pline de igrasie, mucegai şi condens! Totul a ieşit la iveală după ce la sfârşitul anului trecut un videoproiector s-a prăbuşit chiar în timpul orelor de curs. Cei de la Sănătate Publică au început o anchetă, dar - între timp - liceul a devenit şantier.
Mirosul de mucegai a fost descoperit de conducerea unităţii de învăţământ după incidentul din decembrie, când într-una din sălile de clasă a căzut un videoproiector din tavan, chiar în timpul orelor.
NARCISA DASU, Director liceul tehnologic Costin Nenitescu: După ce am reparat sala pe 7, am igienizat-o, am dat-o cu soluţie anti-mucegai pe tavan şi am constatat că nu dispare mirosul.
În timpul vacanţei de iarnă, directoarea a chemat o echipă de muncitori care să refacă sălile de curs până la întoarcerea elevilor la şcoală.
IULIAN MISTREȚ, muncitor firmă construcţii: Când am scot parchetul am găsit foarte multă umezeală, mucegai, au fost două straturi de parchet puse unul peste altul, unul vechi de pe timpul lui Ceauşescu, cel de lemn, peste el a fost pusă folie.
CRISTINA UNGUREANU, director executiv DSP Buzău: Din constatările de la faţa locului şi din ce s-a consemnat înţeleg că nu a fost o problemă a scoaterii parchetului, a fost doar problema tavanului căzut la acel moment.
De la începutul anului şcolar, elevii de la liceul Costin Neniţescu din Buzău au învăţat în sălile pline cu mucegai şi igrasie timp de şase ore pe zi, expunându-se unor riscuri.
ANGELA MAZDRAC, medic de familie: Prin expunere prelungită poate să ducă la - pneumonie, bronşite cronice, sinuzită. Dacă se persistă locuirea în aceste spaţii care sunt improprii, încep să apară si o serie de alte tulburări de tip nervos, oboseală, scăderea capacităţii de concentrare, cefalee intensă, stare de agitaţie, stare de disconfort.
Lucrările de reparaţii vor costa cel puţin o jumătate de milion de lei şi cel mai probabil nu vor fi gată până luni, atunci când elevii se vor întoarce din vacanţa intersemestrială.