Samsarii fac bani, țăranii mor de foame
Au muncit un an întreg, au băgat bani în culturi, iar acum lasă zeci de tone de varză şi cartofi pe câmp. Sau le aruncă. Asaltaţi de samsarii din cauza cărora n-au loc la piaţă sute producători au ajuns în pragul disperării.
De Redactia Observator la 28.09.2014, 20:35Au muncit un an întreg, au băgat bani în culturi, iar acum lasă zeci de tone de varză şi cartofi pe câmp. Sau le aruncă. Asaltaţi de samsarii din cauza cărora n-au loc la piaţă sute producători au ajuns în pragul disperării.
Primesc câteva zeci de bani pe kilogram, iar la tarabe comercianţii măresc preţul şi de cinci-şase ori.
O parte din recolta femeii stă şi acum în câmp, neculeasă. Nu o cumpără nimeni, iar de depozitat nu are unde. Producătorii de legume din comuna dâmboviţeană Lunguleţu au muncit degeaba un an întreg.
Dacă varza rezistă mai mult, cartofii au început deja să se strice. Curţile producătorilor sunt pline de lăzi cu legume stricate.
Degeaba au avut o producţie bună. S-au chinuit să vândă o parte din marfă la preţuri de nimic, căci samsarii i-au strâns cu uşa.
La o distanţă de doar 40 de kilometri de comuna Lunguleţu, în pieţele din Bucureşti, aceleaşi legume ajung la preţuri şi de cinci ori mai mari. Dacă kilogramul de varză pleacă de la poarta producătorilor cu 25-30 de bani, în pieţe, kilogramul se vinde şi cu 1,5 lei. Şi kilogramul de cartofi este de două ori mai scump în pieţe.
În total, recolta produc ătorilor de la Lunguleţu reprezintă 5% din producţia de cartofi de 3,6 milioane de tone a României şi aproape 10% din recolta de varză. Banii se fac însă la piaţă acolo unde ajung doar samsarii.