Șapartoc, satul pe cale de dispariție. Un cuplu de tineri vrea să dezvolte localitatea cu doar 17 bătrâni
Din cauza exodului la oraş sau peste graniţe, multe sate româneşti sunt acum aproape pustii. Este şi cazul unei localităţi din judeţul Mureş. Acolo mai trăiesc doar 17 suflete- câţiva bătrâni gârboviţi de ani şi griji. Printre ei însă şi un cuplu de tineri, care a moştenit recent o casă bătrânească.
De Redactia Observator la 30.09.2019, 17:37Din cauza exodului la oraş sau peste graniţe, multe sate româneşti sunt acum aproape pustii. Este şi cazul unei localităţi din judeţul Mureş. Acolo mai trăiesc doar 17 suflete- câţiva bătrâni gârboviţi de ani şi griji. Printre ei însă şi un cuplu de tineri, care a moştenit recent o casă bătrânească.
Nu vor să o dărâme ci dimpotrivă. Îşi doresc să o transforme în pensiune şi să atragă turişti pe care să-i determine să încerce traiul la ţară.
La doar 12 kilometri de Sighişoara într-un piesaj sălbatic care îţi taie răsuflarea, într-o vale abruptă, înconjurată de păduri şi izvoare, se află satul Şapartoc.
Casele vechi şi uliţele bătucite de pământ ne întorc parcă în timp. Într-un timp al bunicilor cu mâini de aur, care au păstrat tradiţiile şi meşteşugurile cu sfinţenie.
Andreea şi Radu s-au căsătorit în urmă cu doi ani. Au moştenit de la părinţi o casă în Şapartoc şi, faţă de ceilalţi tineri din zonă care au plecat să muncească în străinătate, ei au ales să rămână.
Au recondiţionat tot ce au putut. Au păstrat poarta sculptată din lemn, au îngrijit curtea cu pomi fructifieri şi grădina care acum e plină cu legume de sezon.
Casa bătrânească va deveni în scurt timp şi pensiune. Cei doi au în plan să constuiască mai multe camere în care să cazeze turişti. În acest fel vor ca oamenii să descopere frumseţile locului şi poate, în timp, îşi vor dori să se mute în sat.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în anul 2016, peste 150 de mii de oameni cu vârste de până în 60 de ani au părăsit mediul rural. Si doar 16.000 de vârstnici s-au mutat la ţară.