Şapte membri ai reţelei de medici şi farmacişti care falsificau reţete au fost reţinuţi
Au făcut bani pe spatele unor copii orfani, cu boli psihice şi s-au îmbogăţit decontând reţete false pentru bolnavii de cancer. Procurorii DIICOT au scos la iveală o nouă reţea formată din medici, farmacişti şi angajaţi ai Caselor de Asigurări
De Redactia Observator la 22.09.2015, 08:02Au făcut bani pe spatele unor copii orfani, cu boli psihice şi s-au îmbogăţit decontând reţete false pentru bolnavii de cancer. Procurorii DIICOT au scos la iveală o nouă reţea formată din medici, farmacişti şi angajaţi ai Caselor de Asigurări
El este unul dintre medicii care au eliberat reţete false, decontate prin lanţul de farmacii ale interlopului Titi Sgîrcitu. Procurorii l-au reţinut 24 de ore şi vor cere arestarea lui preventivă. De la audieri, şi alţi membri ai reţelei ies încătuşaţi.
Administratorul lanţului de farmacii care uşura procesul de decontare a reţetelor este soţia interlopului Sgîrcitu. Liliana Sgîrcitu a stat aproape 20 de ore la percheziţii şi a pus la dispoziţia anchetatorilor sute de dosare cu documente şi saci cu medicamente.
Audierile continuă şi în această dimineaţă, după 24 de ore de când procurorii au început percheziţiile în Brăila, Vrancea şi Constanţa.
În dosarul cu un prejudiciu de 9 milioane de lei sunt medici care au depus un jurământ pentru pacienţi. Procurorii spun că interesele financiare i-au făcut însă să uite de datoria faţă de bolnavi.
Ingineriile financiare erau conduse din penitenciarul Focşani, de Titi Sgîrcitu. Prin farmaciile sale treceau reţetele fictive, eliberate de medicii oncologi sau de familie. Doctorii aveau legături şi în interiorul Caselor de Asigurări judeţene, de unde primeau scrisori medicale pentru a putea scrie reţetele.
Cel mai frecvent, medicii prescriau un citostatic care se aduce în farmacii numai pe bază de reţetă, prin comandă. Culmea este că unul dintre medici susţine că şi el suferă de aceeaşi boală.
În clipa în care cardul de sănătate a devenit obligatoriu, medicii au început să scrie reţete pe numele unor copii cu boli psihice, din centre de plasament. Atunci au intrat procurorii pe fir.
În ultimii ani, sistemul sanitar a pierdut peste 50 de milioane de euro prin decontări fictive de medicamente citostatice. Aproape 20.000 de bolnavi de cancer ar fi putut fi trataţi din banii care s-au scurs în buzunarele grupării.