Șapte vieți salvate de un tânăr mort din Baia Mare, prin transplantul de organe
Şapte familii din toate colţurile ţării au primit telefonul cu vestea pe care o aşteaptă de ani întregi. Părinţii unui tânăr din Baia Mare au acceptat ca fiul lor, care şi-a pierdut viaţa într-un accident rutier, să devină donator de organe.
De Redactia Observator la 25.11.2018, 20:38Şapte familii din toate colţurile ţării au primit telefonul cu vestea pe care o aşteaptă de ani întregi. Părinţii unui tânăr din Baia Mare au acceptat ca fiul lor, care şi-a pierdut viaţa într-un accident rutier, să devină donator de organe. Inima şi ficatul său vor salva alţi oameni în suferinţă. O decizie grea şi tot mai rară. Anul acesta, din 160 de familii care puteau lua această hotărâre, doar 50 au acceptat prelevarea.
Mihai Teleagă este unul dintre cei şapte pacienţi care au fost chemaţi la Institutul de Transplant de la Cluj-Napoca, sâmbătă noapte.
Mihai Teleagă, pacient: Aştept vestea de trei ani. Aseară a sunat telefonul, ne-am îmbrăcat şi am pornit la drum.
Rinichiul de care Mihai are nevoie a devenit disponobil, după ce familia unui tânăr aflat în moarte cerebrală a fost de acord cu transplantul.
Elena Teleagă, soția pacientului: Din păcate, fericirea noastră este clădită pe lacrimile acelei familii şi ar trebui să înţeleagă că acel tânăr de 34 de ani va trăi în continuare prin ceilalţi pacienţi care aşteaptă cu atâta nerăbdare această şansă la viaţă.
Tânărul din Borşa a fost victima unui accident rutier, vineri seară. Lovitura suferită la cap i-au făcut pe medici să declare moartea cerebrală. Celelalte organe, însă, au rămas viabile.
Andrei Mureşan, şef secţie ATI Spitalul Judeţean de Urgenţă Baia Mare: Fiind un tânăr de 34 de ani, practic toate organele care se pot transplanta sunt bune.
Inima şi ficatul au ajuns la Bucureşti. Plămânii vor ajunge în Olanda, iar cei doi rinichi la Institutul de Transplant de la Cluj-Napoca. Dintre cei şapte pacienţi chemaţi, doar doi vor avea parte de transplant. Primitorii sunt aleşi în urma testelor de compatibilitate.
Adriana Muntean, director medical: Dacă pacientul a avut accidente vasculare cerebrale sau are diabet zaharat sau a trecut prin hepatite va avea un punctaj mai mic faţă de pacienţii care nu au aceste comorbidităţi.
Toţi pacienţii chemaţi la testare au nevoie de dializă odată la trei zile pentru a trăi. La 25 de ani, Alexandra a trecut deja printr-un transplant. La 15 ani, un rinichi i-a fost donat de mamă, însă o boală autoimună de care suferă a compromis organul primit.
Alexandra, pacient: Când am făcut transplantul am reuşit să termin şi facultatea, am terminat biochimie, din păcate lucrurile s-au oprit când am reintrat înapoi pe dializă.
Potrivit Agenţiei Naţionale de Transplant, 160 de persoane aflate în moarte cerebrală ar fi putut deveni donatori, anul acesta. În 50 de cazuri, însă, familia, care poate lua această decizie, a ales să nu doneze organele.