Sat din Hunedoara, lăsat fără apă de sărbători
Cel mai preţios dar de Crăciun pe care şi l-au dorit localnicii unui sat din Hunedoara a fost apa. Din păcate, nu l-au primit. Chiar înainte de sărbători, oamenii s-au trezit că furnizorul le-a oprit apa. Nimeni nu-şi poate explica ce s-a întâmplat, mai ales că facturile sunt plătite la zi.
De Redactia Observator la 28.12.2019, 16:39Cel mai preţios dar de Crăciun pe care şi l-au dorit localnicii unui sat din Hunedoara a fost apa. Din păcate, nu l-au primit. Chiar înainte de sărbători, oamenii s-au trezit că furnizorul le-a oprit apa. Nimeni nu-şi poate explica ce s-a întâmplat, mai ales că facturile sunt plătite la zi. Vestea şi mai proastă e că vor putea folosi din nou robinetele abia peste o lună.
"Câţi ani aveţi? 85. Şi la anii ăştia mergeţi după apă? Dacă îmi trebuie, ce să fac?".
Bătrâna abia mai poate merge. Cu toate aceastea, este nevoită să se ducă de câteva ori pe zi să ia apă de la un izvor aflat la o jumătate de kilometru.
De aproape o săptămână, localnicii din satul Boiu, judeţul Hunedoara, n-au văzut strop de apă.
S-au trezit aşa când nu se putea mai rău: fix înaintea Sărbătorilor, pe 23 decembrie. Şi au sărbătorit Crăciunul nu tradiţional, ci de-a dreptul medieval.
"De sărbători m-am spălat la lighean şi m-am urcat în cadă şi dau apă pe mine", este unul dintre mesajele transmise.
În curând, nici nu o să mai aibă ce să îmbrace. Mai toate hainele s-au murdărit şi nu are cum să le spele.
Nici cei care au fântână în curte nu stau mai bine: "Nu putem folosi apa din fântână. E foarte puţină şi nu-i potabilă, nu-i bună de băut".
Un localnic, cu un bidon de cinci litri în mână, susţine că "mergem după apă, că nu este apă. Nu-ţi dă nimeni o explicaţie, o lămurire, să ştie oamenii ce şi cum. Un afiş, o ceva".
Oamenii spun că şi-au plătit facturile şi au făcut sesizări la Direcţia de Sănătate Publică. Însă nimic nu s-a rezolvat. Fără să le dea vreo explicaţie, autorităţile le-au transmis că trebuie să aibă răbdare până anul viitor, pe 20 ianuarie. Abia atunci apa ar începe din nou să curgă la robinete. Între timp, izvorul din apropiere e salvarea. Aici, sătenii stau la coadă ca să-şi umple găleţile: "Am ajuns ca pe vremurile bunicii. Să stăm la rând pentru o cană cu apă".